Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Media

Moslima ontroert Britten met lekkerste taart

Het was de bruiloftstaart die ze zelf nooit had gehad: de grote citroentaart, favoriet van haar man, waarmee Nadiya Hussain de winnaar werd van het oer-Britse tv-programma The Great British Bake Off. De eindstrijd woensdag, met drie finalisten, trok 13,4 miljoen kijkers. Eenvijfde van de Britse bevolking had ingeschakeld. Velen waren tot tranen toe geroerd toen ze zagen hoe een kleine, 30-jarige dochter van immigranten uit Bangladesh met een hoofddoek haar twee medefinalisten, een 41-jarige fotograaf en een 30-jarige homoseksuele arts van Indiase afkomst, versloeg bij de opdracht om eclairs, tompoezen en een taart te bakken. „Dat ik niet een stereotiep Brits persoon ben, betekent niet dat ik niet houd van cake en thee”, zei Hussain.

Deze vrouw uit Leeds was al in de voorrondes de favoriet geworden van veel kijkers met haar bijzondere gezichtsuitdrukkingen en grappige uitspraken – op internet wemelt het van de montages hiervan. Sommigen begonnen zichzelf een nadiyator te noemen, een term bedacht door haar drie kinderen.

„Dit is een van de mooiste dagen van mijn leven”, zei Hussain, met de grote glazen taartschaal in de handen die bij de overwinning hoorde.

Zij had ook premier Cameron onder haar supporters. Deze noemde naar aanleiding van de finale Groot-Brittannië „de meeste trotse multiraciale democratie in de wereld”. De Britse moslimassociatie zei dat de zege van Hussain „de band die jonge Britse moslims hebben met de Britse samenleving. De hijab die ze draagt heeft haar er niet van weerhouden om deel te nemen en de show te winnen.”

Het tv-programma is in veel landen overgenomen, wat in Nederland resulteerde in Heel Holland Bakt. Ondanks de veel uitingen van steun en sympathie was de Britse show voor sommigen te politiek correct. Een van de deelnemers, Flora Shedden, had volgens twitteraars geen schijn van kans omdat ze „teveel middenklasse” was en zou alleen nog kans hebben gemaakt als ze een chocolade moskee had gemaakt.