Overmeesteraar uit de Thalys is nu zelf slachtoffer van steekpartij in Amerika

Een van de ‘Thalyshelden’, Spencer Stone, is gisteren neergestoken in Californië. Dat meldt de Amerikaanse nieuwsorganisatie CBS News.

Het incident heeft volgens de Amerikaanse politie niets te maken met de gebeurtenissen in Frankrijk, afgelopen augustus. Toen overmeesterde de 23-jarige Stone een zwaar bewapende man in de hogesnelheidstrein Thalys, samen met een aantal anderen. Gewapend met onder meer een kalasjnikov en een Colt-pistool stond de man op het punt de aanval te openen op de honderden treinpassagiers. Toen raakte Stone bijna een duim kwijt. Het geweld gisteren had volgens de politie niets te maken met terrorisme, maar was „nachtleven-gerelateerd”.

Stone zou gisteren vier keer gestoken zijn en is opgenomen in het UC Davis Medical Center in Sacramento. Volgens het ziekenhuis is zijn toestand serieus. Stone was met mensen in een bar. Toen ze die verlieten, ontstond buiten een conflict. De aanvaller is na het gevecht gevlucht in een auto. Stone kende de aanvaller volgens CBS News niet.

Na zijn heldendaad in de trein heeft de Amerikaanse president Barack Obama Stone en de andere twee overmeesteraars ontmoet en ze geprezen voor hun snelle handelen en moed. Ook kregen de drie de hoogste Franse onderscheiding van de Franse president FrançoisHollande. (NRC)