Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Telling: minstens 1.453 doden bij hadjramp Mekka’

Het werkelijke dodental door de paniek die ontstond tijdens de bedevaart in Mekka lijkt veel hoger te liggen dan de autoriteiten zeggen, blijkt uit een telling van AP. Tenminste 1.453 mensen zouden om het leven zijn gekomen. Het zou daarmee het dodelijkste hadjongeluk ooit zijn.

Iraanse militairen dragen de kisten van slachtoffers op de luchthaven van Teheran.
Iraanse militairen dragen de kisten van slachtoffers op de luchthaven van Teheran. Foto Reuters / Raheb Homavandi

Het werkelijke dodental door de paniek die ontstond tijdens de bedevaart in Mekka lijkt veel hoger te liggen dan de autoriteiten zeggen. Persbureau AP concludeert uit stukken en verklaringen van de landen waar de pelgrims vandaan komen dat tenminste 1.453 mensen om het leven zijn gekomen. Het zou daarmee het dodelijkste hadjongeluk ooit zijn.

De deelnemers van de bedevaart komen uit ruim 180 landen. AP legde verklaringen uit negentien van die landen naast elkaar en stelde vast dat in het officiële dodental 684 slachtoffers niet zijn meegeteld. Bovendien zijn worden volgens de landen nog honderden mensen vermist.

Onderzoek duurt voort

De Saudische autoriteiten zijn nog bezig met hun onderzoek en hebben de cijfers sinds 26 september, twee dagen na het ongeluk, niet meer bijgewerkt. Op de berekening van AP hebben de autoriteiten nog niet gereageerd. Tot nu toe hielden ze volgens het persbureau vol dat de cijfers up-to-date zijn.

De dodelijkste hadj was tot nu toe die van 1990. Toen kwamen door ontstane paniek 1.426 mensen om het leven.

Volgens Saudi-Arabië ontstond dit jaar paniek toen twee golven pelgrims bij een wegversmalling bij elkaar kwamen. Honderden mensen werden vertrapt of zijn gestikt.

250915bui_hadj_mekka