Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Student bekent bedreiging Universiteit Leiden

De 21-jarige student die werd opgepakt voor twee bedreigingen van de Universiteit Leiden eerder deze week, heeft bekend. De man is vrijgelaten en moet binnenkort voor de rechter verschijnen.

Politieagenten beveiligen een gebouw van de Universiteit Leiden aan de Eindsteinweg.
Politieagenten beveiligen een gebouw van de Universiteit Leiden aan de Eindsteinweg. foto Bart Maat / ANP

De 21-jarige student die werd opgepakt voor twee bedreigingen van de Universiteit Leiden eerder deze week, heeft bekend. Volgens een woordvoerder van de politie is hij inmiddels vrijgelaten en moet de man zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

De politie laat weten dat de student bekend heeft beide bedreigingen te hebben gepleegd:

“Het onderzoek heeft niet uitgewezen dat hij echt iemand iets wilde aandoen. Hij heeft de impact en de gevolgen van zijn daad onderschat.”

De man, die studeerde aan de onderwijsinstelling, zou dinsdag via een van de fora van het beruchte 4chan hebben laten weten dat hij het vuur zou openen op een van de faculteiten in Leiden. Voor de politie was dat toen aanleiding om de gebouwen van de universiteit extra te bewaken.

Niet de eerste keer

Het is niet voor het eerst dat Leiden bedreigd wordt op 4chan. In 2013 bleven alle middelbare scholen en mbo’s dicht na een dreigement op de website. De jongen zei dat het niet zijn bedoeling was om te dreigen, maar om op het forum te choqueren. Hij werd door de rechtbank uiteindelijk veroordeeld tot 150 uur taakstraf.