Spanje en Zwitserland plaatsen zich voor EK

De Spaanse spits Alvaro Morata in actie.
De Spaanse spits Alvaro Morata in actie. Foto EPA / Javier Etxezarreta

Spanje heeft zich tijdens de voorlaatste speelronde van de EK-kwalificatie geplaatst voor het eindtoernooi in Frankrijk. De titelverdediger verzekerde zich vandaag van een ticket naar het EK door Luxemburg met 4-0 te verslaan. Ook Zwitserland heeft het EK-ticket binnen.

Twitter avatar footballespana_ footballespana FT: Spain 4-0 Luxembourg - #LaRoja qualify for #Euro2016! http://t.co/SyvlD8lHu6

Santi Cazorla en invaller Paco Alcácer, de vervanger van de ogenschijnlijk zwaar geblesseerde spits Alvaro Morata, maakten beiden twee doelpunten in Logroño. Naast Morata (Juventus) viel ook David Silva van Manchester City al voor rust uit, met een enkelblessure.

Achter Spanje ligt de strijd om de tweede plaats in groep C weer helemaal open. Slowakije verloor voor eigen publiek in Zilina met 1-0 van Wit-Rusland, waardoor Oekraïne in punten op gelijke hoogte kwam. Dankzij een benutte strafschop van Jevgen Seleznjov en een late treffer van Artem Kravets won Oekraïne met 2-0 bij Macedonië. De beslissing valt maandag tijdens de laatste speelronde. Slowakije gaat dan op bezoek bij Luxemburg, Oekraïne ontvangt Spanje.

Doelman Iker Casillas stond voor de 164e keer onder de lat bij de regerend Europees kampioen. De 34-jarige keeper van FC Porto evenaarde daarmee de Amerikaan Cobi Jones op de zevende plaats van de ‘eeuwige’ lijst van spelers met de meest interlands. Casillas heeft nog zes oud-voetballers boven zich staan.

Ook Zwitserland van de partij

Ook Zwitserland heeft zich vandaag geplaatst voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Vladimir Petkovic maakte er in Sankt Gallen een feestje van tegen San Marino: 7-0. Aangezien concurrent Slovenië punten verspeelde tegen Litouwen (1-1) zijn de Zwitsers verzekerd van de tweede plaats in groep E, achter het ongeslagen Engeland.

De Engelse ploeg van bondscoach Roy Hodgson zette ook de negende EK-kwalificatiewedstrijd in winst om. Op Wembley was het gastland met 2-0 te sterk voor Estland. Theo Walcott en Raheem Sterling maakten de doelpunten voor Engeland, dat aantrad zonder de geblesseerde aanvoerder en topschutter aller tijden Wayne Rooney. De spits kreeg voor de aftrap een gouden schoen uit handen van Bobby Charlton, die hij vorige maand met zijn vijftigste interlandtreffer afloste als Engels topscorer.

Twitter avatar UEFAEURO UEFA EURO 2016 .@england on course to become only the sixth side to complete EURO qualifying with a 100% record… #EURO2016 http://t.co/LP1emWDuuq

Portugal en debuterend Noord-Ierland

Gisteren plaatsten Noord-Ierland en Portugal zich al voor het EK. Het is de eerste keer dat de Noord-Ieren zich kwalificeren voor een EK. Wereldkampioen Duitsland is één duel voor het einde van de kwalificatiereeks voor het EK, nog steeds niet zeker van deelname aan de eindronde volgend jaar zomer in Frankrijk. (ANP)