Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

TV-tips voor het weekend: Homeland, Silver Linings Playbook, Grensland

 

Claire Danes is terug in Homeland,  Jennifer Lawrence is te zien in haar Oscar-winnende rol en Jelle Brandt Corstius gaat naar Wit-Rusland. Deze programma’s zijn dit weekend de moeite waard.

Vrijdag

Homeland seizoen 5 (NPO 3, 21.20-22.15u.)

Minder dan een week na de première in de VS is het vijfde seizoen van de veelgeprezen serie Homeland ook al op de Nederlandse tv te zien. Claire Danes – die twee Emmys en twee Golden Globes won voor haar hoofdrol – is terug als geheim agente Carrie Mathison. De nieuwe reeks begint, net als vorig jaar, in een nieuwe setting: Mathison heeft de CIA verlaten en een rustig leven opgebouwd als hoofd beveiliging van een privébedrijf in Berlijn. Maar zoals een van de nieuwe karakters al tegen haar zegt: „You can take the girl out of the CIA, but... you know.”

Lees hier een interview met Claire Danes:  ‘Amerika ís niet puur heroïsch’

De Strijd (NPO 2, 21.05-22.00u.) Tiendelige documentaireserie over de geschiedenis van de arbeider. Gerdi Verbeet presenteert, reporter Erik Dijkstra rijdt op een brommer door het land om te praten met historici en met mensen die hebben gewerkt in de fabrieken. In de eerste aflevering aandacht voor de textielindustrie in Twente en de strokartonfabricage in Oost-Groningen.

 Film: Side Effects (2013, Canvas, 21.10-22.55u.) De (voorlopig) laatste speelfilm van Steven Soderbergh, die de laatste jaren voor televisie werkt. Jude Law speelt een beschaafde psychiater die een depressieve patiënte onder zijn hoede neemt. Hij schrijft haar pillen voor. En als die niet werken, proberen ze andere pillen. En nog weer andere.

Zaterdag

Film: Silver Linings Playbook (2012, RTL 5, 20.00-22.30u.)  Met Silver Linings Playbook maakte regisseur-scenarist David O. Russell een variatie op de romantische komedie, maar dan wel eentje die realistisch is. Het realisme dat Russell aanbracht zit niet alleen in de manier van filmen, maar ook in de autobiografische elementen. Net als hoofdpersoon Pat (Bradley Cooper) lijdt zijn zoon aan een bipolaire en obsessief-compulsieve stoornis. Pat ontmoet Tiffany (Oscarwinnares Jennifer Lawrence), een jonge weduwe die in het tuinhuis van haar ouders woont.  Haar pijn verbergt ze achter een stoere pose.

Tot zover! 10 jaar DWDD  (NPO 1, 21.05-22.30u.) Het kan je bijna niet ontgaan zijn: De Wereld Draait Door bestaat tien jaar. Deze extra lange jubileumuitzending komt eenmalig vanuit Studio 22 (800 man publiek). Met een speciale Lucky TV.

Daft Punk Unchained  (NPO 3, 22.25-23.35u.) Documentaire over het house- en elektroduo Daft Punk, van hun eerste single in 1994 tot 2014, toen ze een Grammy wonnen voor hun album Random Access Memories.  Het gemaskerde duo komt zelf niet aan het woord. Kanye West, Nile Rodgers en Pharrell Williams wel.

Zondag

Grensland  (NPO 2, 21.05-22.00u.) Jelle Brandt Corstius komt in de vijfde aflevering (Een heldere dictatuur)  van zijn nieuwste VPRO-serie aan in Wit-Rusland, het land waar zondag verkiezingen zijn en waar dictator Aleksandr Loekasjenko sinds 1994 aan de macht is. Brandt Corstius praat met inwoners over het leven in het land, al is het maken van opnames op straat niet altijd makkelijk  („U mag hier niet filmen, meneer”).

Film: Argo (Net 5 , 20.30-22.45u.)  Geestige Hollywoodfarce annex thriller, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In 1980 bevrijdde CIA-vermommingsexpert Tony Mendez zes Amerikaanse diplomaten die waren ontsnapt aan de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Teheran. Na 79 dagen ondergedoken te hebben gezeten, smokkelde hij ze vermomd als filmploeg uit Iran.