Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Allochtonenquotum bij politie Den Haag

De politie in Den Haag wil meer allochtone agenten en voert daarvoor quota in. Ook wil de politie meer allochtone stagiairs. In vacatures wordt dat streven naar culturele diversiteit voortaan genoemd. Dat schreef burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) gisteren in een brief aan de gemeenteraad. Haagse agenten zullen daarnaast meer gebruikmaken van bodycams, die vastleggen hoe zij te werk gaan. Er komt een anti-discriminatiecursus en een klankbordgroep zal feedback geven op de politie in de wijk. De plannen zijn een uitwerking van een rapport van de Nationale Politie voor „meer diversiteit” en „multicultureel vakmanschap”. In de Haagse Schilderswijk waren deze zomer rellen nadat de Arubaanse arrestant Mitch Henriquez was gestorven door hardhandig politieoptreden. Agenten in de Schilderswijk leggen nu beter uit waarom identiteitscontroles plaatsvinden, schrijft van Aartsen. Klachten over politieoptreden komen voortaan bij hem terecht, in plaats van alleen bij de politiechef. Sinds 2004 zijn er bij de politie geen allochtonenquota meer. (NRC)