Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Rutte: Nederlanders moeten de rust bewaren

Premier Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de ministerraad.
Premier Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de ministerraad. Foto Bart Maat/ANP

Premier Rutte roept Nederlanders op de rust bewaren als het gaat om de opvang van vluchtelingen en “binnen de grenzen van de wet en het betamelijke te blijven”. Rutte zei op zijn wekelijkse persconferentie dat hij het snapt dat burgers soms boos en emotioneel zijn, maar voegde toe dat geweld of dreigen met geweld “uit den boze” is.

De premier kwam terug op de gebeurtenissen in het Drentse dorpje Oranje, waar dinsdagavond de auto van staatssecretaris Dijkhoff (Asiel) werd geblokkeerd na een bijeenkomst met bewoners. De bewoners waren woedend dat het kabinet een eerder gemaakte afspraak met de gemeente had opgezegd en er nog eens 700 asielzoekers naar het dorp kwamen. Het incident in Oranje laat volgens Rutte zien “hoe enorm ingrijpend en ingewikkeld” het vluchtelingenvraagstuk is.

‘Chefsache’

Rutte zei zich niet te herkennen in het beeld dat hij te weinig regie neemt in de vluchtelingencrisis, zoals bijvoorbeeld SP-leider Roemer deze week stelde. De premier, die deze week op handelsmissie in de VS was, had iedere dag contact met Dijkhoff, benadrukte hij. “Achter de schermen is dit zeker Chefsache.”

De premier vindt dat Nederland echte vluchtelingen kan en moet blijven opvangen, hoewel er wel een begrenzing aan die verantwoordelijkheid zit, zo stelde hij. “Op dit moment kunnen we het aan, maar het is hard werken”, aldus Rutte. Op de vraag of hij er niet voor vreest dat de vluchtelingentoestroom tot verdere maatschappelijke escalatie leidt, zei Rutte dat hij een groot vertrouwen in de Nederlandse bevolking. “Dit is een wijs land.”