Dit is een artikel uit het NRC-archief

Beeldende kunst

Zijn baard brak af, maar morgen wordt Toetanchamon hersteld

De restauratie van het beroemde dodenmasker van de Egyptische farao Toetanchamon gaat morgen beginnen. Ruim een jaar geleden brak de baard van het masker af en werd bij een haastige reparatie terug geplakt met gewone kunsthars.

Het bekende dodenmasker van Toetanchamon in het Egyptische museum in Kaïro.
Het bekende dodenmasker van Toetanchamon in het Egyptische museum in Kaïro. Foto Hassan Ammar / AP

De restauratie van het beroemde dodenmasker van de Egyptische farao Toetanchamon gaat morgen beginnen, zo schrijft persbureau AP op basis van de Egyptische autoriteiten. Ruim een jaar geleden brak de baard van het masker af en werd bij een haastige reparatie terug geplakt met gewone kunsthars.

Het dodenmasker van de farao was al die tijd nog te bezichtigen in het museum in Kaïro. Morgen haalt een Duits-Egyptisch team van conservatoren het masker van zijn sokkel. Het beeld zal vervolgens worden overgebracht naar een andere ruimte, waar het wordt gerestaureerd.

De blauw met gouden baard van het masker, dat in 1922 door de Britse archeologen Howard Carter en George Herbert werd ontdekt, maakt onderdeel uit van het in totaal elf kilo wegende gouden masker.

Schoonmaakklus

De baard zou in augustus 2014 zijn losgekomen tijdens een schoonmaakklus. De baard had door een conservator moeten worden hersteld, maar daar was kennelijk niet voor gekozen, zei een van de conservatoren toen tegen NRC:

“Ze hadden haast om het snel weer tentoon te stellen en hebben toen een sneldrogend, materiaal gebruikt. Daarbij is gewone kunsthars gebruikt. Dat is prima voor het lijmen van metaal of steen, maar niet voor dit bijzondere masker.”

Door de snelle reparatie zat tussen het gezicht van de jonggestorven farao en de baard ruimte en was een gele doorschijnende laag te zien. Afgezien van de slordige reparatie zaten er ook krassen op het masker. Een klodder lijm was op het gezicht terechtgekomen en vervolgens verwijderd met een schraper.