Praten als Brugman? Dat is Alibaba niet gewend

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Succes, waardering, geld en een megasuccesvolle beursgang kwamen Alibaba jarenlang aanwaaien, alsof het niets was. Dat is nu anders, schrijft The Wall Street Journal. Topman Jack Ma moet brieven schrijven aan aandeelhouders om hen te overtuigen dat het Chinese internetbedrijf wel degelijk hard kan groeien de komende jaren.

Beleggers hebben daar twijfels over. “Ik ben het niet eens met de stelling dat consumptie zal inzakken als economische groei tegenvalt”, schrijft Ma volgens de zakenkrant. Zo probeert hij beleggers gerust te stellen dat zelfs als de Chinese economie verder vertraagt, de toekomst voor Alibaba mooi zal zijn.

Schone dieselauto’s? Suzuki gelooft er in India nog wel in

Je zou kunnen zeggen dat de claim dat dieselauto’s energiezuinig zijn sinds het Volkwagen-schandaal enigszins besmet is geraakt. Maar niet in India. Het Japanse Suzuki bouwt in de fabriek in het Indiase Manesar de Ciaz, een hybride auto met een dieselmotor en een batterij.

Suzuki belooft 8 procent minder brandstofverbruik vergeleken met oudere modellen. Dat meldt de Nikkei Asian Review.

De keuze voor diesel is logisch voor Suzuki. Het bedrijf is met 40 procent van de markt marktleider in India, maar Honda en Toyota winnen terrein. De meerderheid van de auto’s op de weg in India zijn diesel, wegens de lagere brandstofprijs. Een zuinige en aantrekkelijke nieuwe diesel van Suzuki kan het bedrijf helpen in het behouden van de voorsprong op rivalen.

Kennen wij Korawad Chearavanont over een paar jaar allemaal?

Kan Korawad Chearavanont over een paar jaar zo’n naam zijn die iedereen net zo moeiteloos opdreunt als Mark Zuckerberg? Wel als het aan de 21-jarige Thaise techondernemer ligt.

Korawad leidt Eko, een start-up die bedrijfsmail definitief overbodig wil maken. Dat schrijft persbureau Bloomberg. Doordat meer mensen communiceren met mobiele apparaten is er juist behoeft aan apps zoals Eko, dat zich voorlopig op Azië richt. ,,Je bedrijfsemail is steeds vaker overbodig”, zegt Kowarad, een telg uit een puissant rijke Thaise ondernemersfamilie.

Dat Eko op het goede pad zit, blijkt volgens Bloomberg uit het feit dat een paar grote banken in Azië bereid zijn samen te werken om met Eko online bankieren aan te bieden. Dat betekent dat het goed zit met de veiligheidsprotocollen die Eko gebruikt. Daardoor kan de app interessant zijn voor bedrijven die hun e-mail met een handige manier van communiceren willen vervangen, denkt het persbureau.

 

    • Melle Garschagen