Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ophef in Frankrijk over auteursrechten dagboek Anne Frank

Toeristen bij het Anne Frank huis in Amsterdam.
Toeristen bij het Anne Frank huis in Amsterdam. ANP LEX VAN LIESHOUT

Frankrijk is ophef ontstaan over de auteursrechten op het Dagboek van Anne Frank. Dat schrijft NRC-correspondent Peter Vermaas vandaag in NRC Handelsblad.

Terwijl normaal zeventig jaar na het overlijden van de schrijver een boek rechtenvrij is, heeft het Anne Frank Fonds in Basel een uitzonderingspositie bedongen omdat de integrale versie pas in 1980 uitkwam.

Het boek komt, tot verontwaardiging van onderzoekers, nu pas over dertig tot vijftig jaar in het publieke domein.

Wetenschapper Olivier Ertzscheid richtte zich op de site Rue89 in een brief aan Anne Frank zelf en zette er „geheel illegaal” links naar haar werk onder. Hij vindt dat zo’n historisch document vrij toegankelijk moet zijn.