Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Corruptie en fraude

Ook om Blatters vervanger hangt geur van corruptie

Interim-voorzitter FIFA

De vervanger van Blatter is minstens zo omstreden als de geschorste voorzitter.

Twitter droop van het cynisme na de bekendmaking dat Issa Hayatou interim-voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA is geworden. De vele tweets dragen de toon van wantrouwen ten opzichte van de 69-jarige Kameroener, die als de ancien van de vicevoorzitters statutair is doorgeschoven naar de hoogste functie binnen FIFA. Zijn achtergronden maken Hayatou omstreden, want net als de geschorste Sepp Blatter is ook de Afrikaan gelinkt aan corruptie.

De reacties op social media logen er niet om en varieerden van: ‘Is dit een FIFA-actie voor of tegen corruptie?’ tot ‘Hahahahahaha Hayatou FIFA-voorzitter, ik raak niet uitgelachen.’ Of van: ‘140 Tekens is te weinig om hem te diskwalificeren’ tot ‘Hayatou is een expert in alle vormen van omkoping.’

Die laatste tweet is afkomstig van Jens Weinreich, de Duitse onderzoeksjournalist die heeft gepubliceerd over de omkopingspraktijken in de jaren negentig van het voormalige sportmarketingbedrijf ISL. Hij onthulde dat Hayatou, in ruil voor toewijzing van tv-rechten van het WK voetbal, ruim 15.000 euro van ISL heeft ontvangen.

De Kameroener heeft die gift bevestigd, al beweerde hij dat het bedrag bestemd was voor de viering van het 40-jarige bestaan van de Afrikaanse voetbalbond (CAF), waarvan Hayatou al 27 jaar voorzitter is. Die bekentenis werd geforceerd door de ethische commissie van het IOC. Hayatou is sinds 2001 lid van die organisatie.

Gele kaart van IOC voor Hayatou

In tegenstelling tot de FIFA, die na een intern onderzoek de ISL-affaire als afgesloten beschouwde, trok het IOC in 2010, na onthullende mediaberichten, de gangen van Hayatou wel na. De Afrikaan kon geen bankafschriften overleggen waaruit blijkt dat niet hij maar CAF het geld heeft ontvangen. Hayatou kreeg een reprimande, wat volgens de toenmalige voorzitter Jacques Rogge als een gele kaart moest worden uitgelegd. Het IOC kon Hayatou evenwel niet afzetten, omdat de ethische normen waren geschonden in de periode dat hij geen IOC-lid was.

Een jaar later volgde in de Engelse krant The Sunday Times de beschuldiging, dat Hayatou 1,3 miljoen euro vanuit Qatar zou hebben ontvangen in ruil voor zijn stem aan het WK voetbal in 2022. De Afrikaan ontkent die beschuldiging categorisch, maar is nog wel een FIFA-bestuurders naar wie een onderzoek gaande is.

Wie is toch deze man? Als sportbestuurder gepokt en gemazeld. Afkomstig uit een welgestelde en invloedrijke familie in Garoua in het noorden van Kameroen; zijn broer Sadou was begin jaren negentig één jaar premier.

Hayatou werd op 28-jarige leeftijd secretaris-generaal van de nationale voetbalbond om in 1988 door te stoten tot voorzitter van CAF. Zijn zittingstermijn heeft hij eigenhandig verlengd door de statuten zo te veranderen dat een voorzitter tot zijn 70ste mag aanblijven. Dit, „in overeenstemming met de FIFA-richtijnen”.