Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Burgemeester heeft inderdaad gestolen

De geruchten blijken waar. De opgestapte D66-burgemeester Marc-Jan Ahne (42 jaar) van Ommen heeft geld gestolen van een lokale ondernemer, kledingproducent Gert Albers. Dat gebeurde in mei. Justitie heeft Ahne een boete van 500 euro opgelegd.

Ahne nam twee weken geleden ontslag vanwege „een persoonlijke financiële kwestie”. Er was toen al een rijksrechercheonderzoek bezig naar geruchten die in Ommen de ronde deden.

Ahne spreekt in een verklaring die hij gistermiddag via zijn advocaat Roel van Faassen verspreidde, over een „een pijnlijke misstap”. Hij heeft er spijt van.

De ondernemer noch het Openbaar Ministerie wil ingaan op de manier waarop het geld is gestolen. Ook doen ze geen mededelingen over het bedrag. Van Faassen: „Dat het OM het afdoet met een boete van 500 euro zegt veel. Het geeft aan dat het niet over hoge bedragen gaat.” Volgens dagblad de Stentor gaat het om 700 euro en is Ahne bij een tweede poging op heterdaad betrapt.

Albers en Ahne, sinds 2012 burgemeester in Ommen, gingen privé met elkaar om. Hij kwam wel eens een kopje koffie drinken op de zaak of bij hem thuis, vertelt de ondernemer. De twee hadden de kwestie van het gestolen geld onderling opgelost. Hij had zijn fout hersteld, schrijft Ahne in zijn verklaring. Albers: „Een enkeling wist wat er was gebeurd, maar mensen kunnen kennelijk maar moeilijk hun mond houden.” Er is geen aangifte gedaan.

Ahne kwam in 2011 in het nieuws toen hij als wethouder in Deventer staande werd gehouden nadat hij kwasten niet had afgerekend bij een bouwmarkt. Justitie seponeerde de zaak. Er was geen bewijs dat hij het opzettelijk had gedaan.