Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Funda zet over een maand alle huizen eerlijk op een rij

Funda, grootste huizenwebsite van Nederland, wordt neutraler. De site gaat het aanbod van NVM-makelaars niet langer boven aan zoekresultaten zetten. De rangschikking van het woningaanbod wordt voortaan bepaald door de zoekcriteria van de gebruikers.

Dat heeft de ledenraad van de NVM woensdag besloten, blijkt uit een intern bericht, in bezit van deze krant. Funda, marktleider met 29,3 miljoen bezoeken per maand, wordt al langer beschuldigd van misbruik van haar economische machtspositie. De site is voor 90 procent eigendom van de NVM, Nederlands grootste makelaarsvereniging met 4.000 leden. De overige 10 procent is handen van afzonderlijke NVM-leden. NVM-makelaars krijgen een voorkeursbehandeling op de site: hun woningaanbod wordt boven dat van andere makelaars getoond. Op last van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) vermeldt Funda dit sinds 2013 als disclaimer.

VBO, de tweede makelaarsvereniging met 1.100 leden, eist „gelijke behandeling tegen redelijke voorwaarden” en begon een bodemprocedure tegen Funda en de NVM. De VBO eist een schadevergoeding van 20.000 euro per VBO-kantoor per jaar. Indien Funda wordt veroordeeld, kan een lange procedure volgen om de schade te bepalen.

Funda wordt vanaf half november vernieuwd. De „informatiebehoefte van de individuele bezoeker” zal dan centraal worden gesteld, staat in het interne bericht. „Het lidmaatschap van een brancheorganisatie is dan geen element dat meeweegt in de selectie en rangschikking van objecten.” Het woningaanbod wordt getoond „op basis van relevantie”.

„Eerst zien, dan geloven”, zegt VBO-directeur Hans van der Ploeg. „We zijn er ook nog lang niet. Niet-NVM-makelaars mogen nog altijd geen nieuwbouwprojecten op Funda plaatsen en geen ‘tophuizen’ boven aan de zoeklijst laten zetten. We betalen ook nog altijd meer: 160 euro per advertentie per jaar tegen eenmalig 25 euro.”