Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Nobelprijs voor de Vrede naar Tunesisch kwartet voor nationale dialoog

De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar het Tunesisch kwartet dat een nationale dialoog hield voor vrede in het land.

Foto Terje Bendiksby / EPA

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar het Nationale Dialoogkwartet van Tunesië “voor zijn doorslaggevende bijdrage aan het opbouwen van een pluralistische democratie in de nasleep van de Jasmijnrevolutie in 2011”, aldus het comité. De prijs is een enorme overwinning voor het kleine Noord-Afrikaanse land.

Twitter avatar NobelPrize The Nobel Prize BREAKING NEWS The 2015 Peace #NobelPrize is awarded to the National Dialogue Quartet in Tunisia http://t.co/3O9jzwBK08

De jonge en kwetsbare democratie werd dit jaar zwaar op de proef gesteld. Bij twee terreuraanslagen in de hoofdstad Tunis en badplaats Sousse kwamen zestig mensen om, merendeels buitenlanders. Een ramp voor de cruciale toeristenindustrie. President Barack Obama heeft in een reactie laten weten dat de Nobelprijs “een eerbetoon is aan de moed van het Tunesische volk”.

Terwijl in de rest van de regio macht nog steeds uit de loop van een geweer komt, hebben Tunesiërs zich verzoend met hun verleden. Politieke rivalen zijn bereid compromissen te sluiten en de nieuwe grondwet is bejubeld als de meest democratische en seculiere ooit in de Arabische wereld.

Op de rand van oorlog

Het Kwartet is opgezet in de zomer van 2013 toen de democratische transitie in Tunesië dreigde in te storten als gevolg van politieke moorden en sociale onrust. “Het zorgde voor een alternatief en vreedzaam politiek proces op een moment dat het land zich op de rand van een burgeroorlog bevond”, stelt het comité.

Houcine Abassi, leider van de Algemene Vakbond en lid van het Kwartet, zei tegen AP dat hij „overweldigd” is door de prijs. “Het is een prijs die meer dan twee jaar werk van het Kwartet bekroont op een moment dat het land aan alle kanten in gevaar was.”

“Het is goed dat de prijs probeert het hart van het conflict in de moslimwereld te raken”, zegt Oeyvind Stenersen, een historicus die is gespecialiseerd in de Nobelprijs.

“Maar het is een beetje verbijsterend. Het is zeer onverwacht.”

Veel waarnemers en gokkantoren dachten dat het comité zich zou richten op de migrantencrisis in Europa of dat de prijs dit jaar naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Iraanse ambtsgenoot Mohammed Javad Zarif zou gaan, die de onderhandelingen over het nucleaire akkoord leidden.

Test je kennis over eerdere winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede met deze quiz: