Mol van onderwereld in hart politie

Agent is aangehouden op verdenking van grootschalige verkoop informatie aan drugsbendes en criminele motorclubs.

De recherche onderzocht eerder dit jaar het clubhuis van motorclub Satudarah in Enschede. De opgepakte politieman zou stelselmatig hebben gelekt aan onder meer motorclubs. Foto Vincent Jannink / ANP

De politie heeft tien dagen geleden een ervaren politieagent van de Nationale Recherche aangehouden, omdat hij ervan wordt verdacht op grote schaal geheime opsporingsinformatie te hebben verkocht aan de onderwereld. De man zou jarenlang zeer gevoelige inlichtingen aan internationale drugsorganisaties en criminele motorclubs hebben doorgespeeld.

Bij politie en Openbaar Ministerie wordt gesproken van „het grootste justitiële schandaal sinds de IRT-affaire” uit de jaren negentig. Toen bleek de politie zelf in drugs te handelen. In deze corruptiezaak heeft iemand uit het hart van de recherche stelselmatig de onderwereld geïnformeerd over lopende strafrechtelijke onderzoeken.

Actief in Oost-Brabant

Volgens welingelichte justitiële bronnen opereerde de politieagent vooral in de regio Oost-Brabant. De agent heeft naar verluidt met grote frequentie vertrouwelijke inlichtingen verkocht aan grote drugsorganisaties die in Brabant actief zijn. De corrupte agent zou ook warme banden hebben onderhouden met voormannen van de motorclubs No Surrender en Satudarah.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Den Bosch bevestigt dat op 29 september een agent is aangehouden. „De man zit vast op verdenking van corruptie, plichtsverzuim en witwassen van crimineel geld”, zegt de woordvoerster. Op 2 oktober is hij door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. De aanhouding is tot nu toe strikt geheim gehouden „in het belang van het onderzoek”, zegt de woordvoerster. Ze zegt dat „deze zaak nogal gevoelig ligt”. Er is ook een verdachte aangehouden die criminele inlichtingen van de corrupte agent zou hebben gekocht.

Bij de politie en het OM is men erg geschrokken van deze corruptiezaak. De verdachte agent had namelijk de bevoegdheid zich inzage te verschaffen in álle grote landelijke rechercheonderzoeken. Juist bij drugsonderzoeken heeft de Nationale Recherche de laatste tijd regelmatig te kampen met het lekken van criminele inlichtingen. De Rijksrecherche en de politie bekijken nu uit welke onderzoeken precies informatie is gelekt. Dat kan, aldus een betrokkenen, „levensgevaarlijke consequenties hebben” voor bijvoorbeeld getuigen en infiltranten.

De computers van de agent zijn in beslag genomen. Bij de aanhouding en doorzoeking van de woning van de verdachte politieman zou naar verluidt ook een groot geldbedrag in beslag zijn genomen. De woordvoerster van het OM zegt „niks te kunnen zeggen” over inbeslagnames. De Nationale Politie weigert elk commentaar over deze kwestie. Het corruptieonderzoek staat onder leiding van het parket in Den Bosch.

‘Meer agenten lekten informatie’

Juist in Brabant hebben politie, OM, Fiod en openbaar bestuur de afgelopen jaren de krachten gebundeld in een speciale taskforce om de teelt en handel in wiet en de productie en handel in synthetische drugs tegen te gaan. Tot nu toe hebben die onderzoeken nauwelijks zichtbare resultaten opgeleverd. De drugshandel is onverminderd hoog. Ook worden regelmatig bestuurders bedreigd. Afgelopen zomer maakte justitie bekend een onderzoek naar de brandstichting die het gemeentehuis van Waalre in 2012 in as legde, te staken omdat het OM geen ronde zaak tegen verdachten wist op te bouwen.

Onder de meer ervaren advocaten is al vele maanden bekend dat er in ieder geval één belangrijke mol was binnen de Nationale Politie. Volgens sommige van deze strafpleiters zijn er meer agenten die veel geld verdienen met het doorverkopen van politie-informatie aan de onderwereld. „Cliënten melden zich op kantoor en toonden regelmatig ongelooflijk vertrouwelijke politiestukken.”

Een speciaal team van rechercheurs is nu druk doende de schade aan onderzoeken te inventariseren. Bewijstechnisch is de zaak tegen de opgepakte rechercheur rond. Het gaat nu vooral nog om het beperken van de schade.

Het corruptieschandaal is een enorme nieuwe tegenslag voor de Nationale Politie die toch al kampt met een haperende reorganisatie en aanhoudende klachten over de gebrekkige opsporing. Vorige week werd bekend dat de baas van de politie, korpschef Gerard Bouman, zijn functie neerlegt omdat hij zich niet meer in staat acht de reorganisatie vlot te trekken. De hoop was dat met een Nationale Politie en één nationale recherche de aanpak van georganiseerde misdaad juist beter zou gaan.

Door dit schandaal is de opsporing mogelijk voor langere tijd alleen maar bezig met het zoeken van lekken en het dichten van gaten.

Op dit moment is een speciale werkgroep onder leiding van de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen en de politiechef van Oost-Nederland Stoffel Heijsman bezig met het opstellen van een actieplan om de recherche te verbeteren. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft toegezegd dat hij in het voorjaar bij de Tweede Kamer met voorstellen zal komen. „Van veel medewerkers in de opsporing zal het niveau fundamenteel verhoogd moeten worden”, aldus de minister.

    • Marcel Haenen