Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Mol Nationale Recherche had 235.000 euro in huis

De mol bij de Landelijke Eenheid had 235.000 euro aan contanten in huis
De mol bij de Landelijke Eenheid had 235.000 euro aan contanten in huis Foto ANP / Evert Elzinga

De politieagent die is opgepakt omdat hij grote hoeveelheden opsporingsinformatie had verkocht aan de onderwereld had 235.000 euro aan contanten in huis. Gisteren werd bekend dat de 28-jarige verdachte op 29 september is aangehouden op verdenking van corruptie, plichtsverzuim en witwassen.

Dat meldt het OM. Behalve de agent is ook een 45-jarige man uit Eindhoven aangehouden, van wie wordt vermoed dat hij de politieman zou hebben geholpen bij het verstrekken van gevoelige informatie aan criminelen. De tweede arrestant wordt verdacht van witwassen, omkoping en drugsbezit. Beide personen zijn voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Ook drugs en jammers gevonden

De autoriteiten hebben vier panden doorzocht in verband met de zaak. Naast het grote geldbedrag werd ook beslag gelegd op drugs, jammers en computers. De verdachte zou jarenlang zeer gevoelige inlichtingen aan internationale drugsorganisaties en criminele motorclubs hebben doorgespeeld. Hij was sinds 2009 in dienst bij de Landelijke Eenheid.

Bij politie en Openbaar Ministerie wordt gesproken van “het grootste justitiële schandaal sinds de IRT-affaire” uit de jaren negentig. Toen bleek de politie zelf in drugs te handelen. Volgens welingelichte justitiële bronnen opereerde de politieagent vooral in de regio Oost-Brabant. De agent heeft naar verluidt met grote frequentie vertrouwelijke inlichtingen verkocht aan grote drugsorganisaties die in Brabant actief zijn. De corrupte agent zou ook warme banden hebben onderhouden met voormannen van de motorclubs No Surrender en Satudarah.

Schrik bij de politie

Bij de politie en het OM is men erg geschrokken van deze corruptiezaak. De verdachte agent had namelijk de bevoegdheid zich inzage te verschaffen in álle grote landelijke rechercheonderzoeken. Juist bij drugsonderzoeken heeft de Nationale Recherche de laatste tijd regelmatig te kampen met het lekken van criminele inlichtingen. De Rijksrecherche en de politie bekijken nu uit welke onderzoeken precies informatie is gelekt. Dat kan, aldus een betrokkenen, “levensgevaarlijke consequenties hebben” voor bijvoorbeeld getuigen en infiltranten.

Luister een interview met Marcel Haenen over dit nieuws bij Radio 1.