Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Belasting

‘Miljoenenclaim Belastingdienst tegen Deloitte en Ernst & Young’

Accountantskantoren Deloitte en Ernst & Young zouden een claim van 25 miljoen euro hebben ontvangen van de Belastingdienst, vanwege een constructie waarmee superrijken belasting ontdoken. Dat meldt De Telegraaf vanochtend.

Accountantskantoren Deloitte en Ernst & Young zouden een claim van 25 miljoen euro hebben ontvangen van de Belastingdienst, vanwege een constructie waarmee superrijken belasting ontdoken. Dat meldt De Telegraaf vanochtend.

Klanten omzeilden de 19 procent btw bij de aanschaf van een schip door het niet op eigen naam te zetten, maar onder te brengen bij een bedrijfje in een belastingparadijs en het vervolgens terug te huren, zo schrijft de ochtendkrant. Gemiddeld zou zo’n schip tien miljoen euro kosten. De constructie zou een kant-en-klaarproduct zijn geweest van de kantoren. Volgens een topmanager van Deloitte werden de opbrengsten tussen beide kantoren verdeeld.

De Belastingdienst richt zich niet alleen op de kantoren, maar ook op de schipeigenaren. De afgelopen jaren zou van hen ruim vijftig miljoen euro zijn teruggevorderd. Volgens Deloitte gaat het om een oude zaak, die nu onder de rechter is. Een jachtmakelaar die bij de constructie betrokken was, zegt dat de regeling sinds 2006 niet meer wordt gebruikt.