Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Merkel, de paus of toch een ander?

Wie krijgt vandaag de Nobelprijs voor de Vrede? De topfavorieten bij de wedkantoren.

Van alle Nobelprijzen zorgt die voor de vrede vaak voor de meeste discussie. Om 11.00 uur maakt het Noorse Nobelcomité bekend wie dit jaar de prijs krijgt. Er zijn 205 personen en 68 organisaties genomineerd, vijf minder dan het recordaantal van 278 vorig jaar. Afgaande op de inzetten bij de grote wedkantoren zijn dit de favorieten.

1. Angela Merkel

Merkel is favoriet geworden door haar ruimhartige houding jegens de vluchtelingen. Terwijl andere Europese regeringsleiders de afgelopen maanden werkten aan de bouw van muren, of vluchtelingen doorstuurden naar andere landen, zei Merkel herhaaldelijk: „Wir schaffen das!” (We kunnen het aan). Ze nam daarmee voor lief dat haar populariteitscijfers voor het eerst in jaren dalen.

2. Denis Mukwege Mukwege

De Congolese vrouwenarts Denis Mukwege Mukwege (59) is bekend van zijn Panziziekenhuis in de stad Bukavu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, waar gedurende twee decennia strijd honderdduizenden vrouwen slachtoffer werden van verkrachting. Mukwege is gespecialiseerd in het herstellen van kapotgeschoten of -gestoken genitaliën. De afgelopen vijftien jaar behandelde hij meer dan 40.000 meisjes en vrouwen. Nadat hij zijn regering ervan had beschuldigd verkrachting te gebruiken als oorlogswapen werd geprobeerd hem te vermoorden in zijn woning.

3. De paus

Paus Franciscus maakt volgens de bookmakers goede kansen omdat hij een directe rol heeft gespeeld bij de toenadering tussen Cuba en de VS. Ook aan de vredesonderhandelingen in Colombia heeft de paus een belangrijke impuls gegeven.

In de toptien van de wedkantoren staan verder de Eritrese priester Mussie Zarai (die zich in Italië inzet voor de vluchtelingen uit zijn land), de onafhankelijke Russische krant Novoya Gazeta en zijn hoofdredacteur Dmitry Muratov, de organisatie Artikel 9 (die strijdt voor het behoud van het vreedzame karakter van de Japanse grondwet), de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Iraanse ambtgenoot Mohammad Javad Zarif (wegens de nucleaire deal), de Oegandese activist Victor Ochen, klokkenluider Edward Snowden en de Amerikaanse politicoloog Gene Sharp, propagandist van geweldloos verzet.

Relatieve nieuwkomers zijn de Colombiaanse president Juan Manuel Santos en FARC-leider Timoleón Jiménez, wegens het ingezette vredesproces.

Vorig jaar stond de paus ook bovenaan de lijst van favorieten. Op zes stond de uiteindelijk winnaar, het Pakistaanse schoolmeisje Malala Yousafzai, dat de prijs kreeg samen met de Indiase mensenrechtenactivist Kailash Satyarthi.