Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Marsupilami onder het behang

Vroege schetsen van beroemde stripfiguren zaten decennialang verstopt in een appartement in Brussel.

Marsupilami getekend door Franquin met rechtsonder logo van Expo 58.
Marsupilami getekend door Franquin met rechtsonder logo van Expo 58. Beeld VSOA

Meer dan vijftig jaar lang zaten onder vijf lagen behang schetsen verstopt van beroemde Belgische striptekenaars. Een verbaasd kijkende Marsupilami getekend door Franquin (Guust Flater), maar ook figuurtjes van Peyo (De Smurfen) en Hubinon (Buck Danny). In totaal staan een twaalftal tekeningen op de muur van enkele vierkante meters in een Brusselse appartement.

De tekeningen werden al tijdens renovatiewerken in 2013 ontdekt, maar de vondst werd pas recentelijk opgepikt door de media. De liberale vakbond van de Post kocht het appartement nadat de vorige eigenaar Georges Troisfontaines was overleden. Troisfontaines was een spilfiguur in de Franstalige Belgische stripwereld en de oprichter van World Production, een agentschap dat strips leverde aan magazines als Robbedoes. Na de vondst zette de vakbond de renovatie stil.

Waarschijnlijk zaten de tekenaars van World Production te dollen tijdens een vergadering en begonnen ze op het verouderde behang te tekenen, vertelt Mark de Mulder, directeur van de vakbond. „Bij een gat in het behang schreef iemand trou (gat) en tussen de tekeningen staat ook Prière de ne plus dessiner sur ce mur svp (gelieve niet meer op deze muur te tekenen, aub).” Naast de tekening van Marsupilami staat een embleem van de Brusselse Wereldexpositie in ’58. De tekeningen zijn dus rond die periode gemaakt.

De vakbond hoopt de tekeningen te kunnen conserveren en de ruimte om te vormen tot ontvangstzaal.