Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Taal

Video: iedere held bewandelt hetzelfde pad

Veel mensen houden van heldenverhalen en houden er een lievelingsheld op na. Maar zijn al deze epossen wel zo verschillend? In deze video laat HKU-student Iskander Krayenbosch zien dat alle heldenverhalen eenzelfde traject volgen.

Heldenverhalen zijn van alle tijden. Iedereen heeft zijn eigen lievelingsheld: de één is meer fan van Batman of Spiderman, de ander geeft de voorkeur aan Hercules of Harry Potter. HKU-student Iskander Krayenbosch maakte een video waarin hij laat zien dat alle heldenepossen eenzelfde traject volgen.

De theorie is van mytholoog Joseph Campbell (1904 - 1987), die aantoonde dat elk verhaal met een held in de hoofdrol dezelfde 17 stappen volgt. Hij noemde dit de Monomythe. Krayenbosch spreekt in zijn afstudeerproject van “De tocht van de held” en behandelt 12 stappen in zijn video, waar tal van bekende klassiekers de revue passeren.

Kleine spoiler: iedere held is vaak een gewoon persoon die op een dag het avontuur aangaat, vaak na dit eerst geweigerd te hebben. Hij ontmoet een mentor en stapt een bepaalde drempel over naar een land waar alles anders is. Bekijk de video hier: