Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Kandidaat FIFA-voorzitterschap Chung vecht zesjarige schorsing aan

De Zuid-Koreaan Chung vecht zijn straf van zes jaar aan bij het Hof van Arbitrage voor Sport.
De Zuid-Koreaan Chung vecht zijn straf van zes jaar aan bij het Hof van Arbitrage voor Sport. Foto Ben Stans

Een van de kandidaten voor het voorzitterschap van de FIFA, Chung Mong-joon, vecht zijn schorsing van zes jaar aan bij het Hof van Arbitrage voor Sport, meldt persbureau Reuters. Hij is geschorst vanwege zijn betrokkenheid bij een omkoopschandaal rondom het WK voetbal in 2022.

Zes jaar voor omkoopschandaal WK

Naast de schorsing, die de ethische commissie van de FIFA gisteren uitsprak, krijgt hij ook een boete van 100.00 Zwitserse franken, wat omgerekend neerkomt op zo’n 91.500 euro. In een verklaring noemt Chung de uitspraak “schaamteloze poging om iemand te straffen”.

De voormalige vice-voorzitter van de FIFA wordt ervan verdacht stemmen te hebben gekocht om het WK voetbal in 2022 in Zuid-Korea te laten plaatsvinden. Uiteindelijk kreeg Qatar het WK. De schorsing van de Zuid-Koreaan is per direct ingegaan. Chung wilde zich kandideren om Sepp Blatter op te volgen als FIFA-voorzitter. Die strijd gaat aan hem voorbij: hij mag, vanwege zijn schorsing, niet meedoen aan de verkiezing.

OOK PLATINI EN VALCKE geschorst

FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-baas Michel Platini kondigden al eerder aan in beroep te gaan tegen hun schorsing. Zij zijn voor negentig dagen geschorst.

De tweede man achter Blatter, Jerome Valcke, is voor eenzelfde periode geschorst. Valcke was al eerder door de FIFA op non-actief gesteld. Blatter, Platini en Valcke mogen hun functies in deze periode niet invullen. Ook andere activiteiten rond voetbal, zowel nationale als internationale, zijn verboden. De schorsing kan met nog eens 45 dagen worden verlengd.

De taken van Blatter worden bij de FIFA tijdelijk overgenomen door de Kameroener Issa Hayatou. De 69-jarige bestuurder is vicepresident van de voetbalorganisatie. Hij is tevens voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond CAF. De rol van Platini wordt tijdelijk waargenomen door de Spanjaard Angel Maria Villar.

Lees en bekijk ook:
Een profiel over Chung Mong-joon, die ook een gooi deed naar het FIFA-voorzitterschap en de tijdlijn over FIFA: hoe schandalen de wereldvoetbalbond achtervolgen.