Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kamerleden willen opheldering over mol bij recherche

Foto ANP / Marcel van Hoorn

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) moet snel uitleg geven over de agent die vanuit een toppositie bij de Nationale Recherche informatie verstrekte aan drugs- en motorbendes. Dat zeggen verschillende Tweede Kamerleden in reactie op het nieuws dat NRC vanochtend bracht.

“Het is buitengewoon schokkend”, zegt Gert-Jan Segers (ChristenUnie). “Dat in deze zaak boven- en onderwereld zo vermengd zijn, had ik in ons land niet voor mogelijk gehouden.” Hij wil van de minister weten hoe lang deze mol informatie heeft kunnen lekken, en of er bij dit soort gevoelige posities bij de recherche ook regelmatig screening plaatsvindt.

Volgens Peter Oskam (CDA) moet “tot op de bodem worden uitgezocht of er niet meer aan de hand is, en hoe deze situatie zo lang heeft kunnen bestaan”. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zegt dat hij vanuit zijn eerdere baan als politieagent weet dat er bij politie altijd wel “rotte appels” tussen zitten. “Maar dit is wel van het kaliber hoogverraad. Juist omdat dit een rechercheur is die te maken heeft met de aanpak van de georganiseerde misdaad in Brabant.” Hij noemt deze zaak een “nachtmerrie voor politie en bestuurders die het elke dag proberen te winnen van de georganiseerde misdaad”.

Van der Steur: ernstige zaak

Minister Van der Steur wilde vanochtend zelf nog niet inhoudelijk reageren. Hij liet alleen weten dat het een “ernstige zaak” is, en dat er meteen is opgetreden door de rijksrecherche:

“Openbaar Ministerie en politie stellen uiteraard alles in het werk om herhaling te voorkomen en schade aan onderzoeken te beperken.”