Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Janneke Vreugdenhil Oekraïense kaascake

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Deze zoete kaascake hoort eigenlijk te worden gemaakt met syr, een romige Oekraïense kwark van rauwe melk. Maar kom daar maar eens om in ons driedubbel gesteriliseerde zuivellandje. Als alternatief oppert Olia Hercules twaróg, een Poolse kwarksoort, en alhier te koop in Oost-Europese winkels. En anders kiest u gewoon cottage cheese of ricotta.

Verder is dit een supersimpel recept. Het enige dat u hoeft te doen is alle ingrediënten door elkaar roeren en in een cakevorm gieten. De oven doet de rest. In Mamoesjka wordt de cake geserveerd met een moes van kruisbessen en aardbeien. Dus mocht u nog wat zomerfruit in de vriezer hebben liggen, is dit de ideale gelegenheid om daar compote van te koken.

Olia Hercules

Mamoesjka

Uitgeverij: Karakter

Prijs: €24,95