Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Is dit Playmobilpoppetje racistisch? Een bezorgde moeder vindt van wel

Volgens de bijbehorende instructies moet de ketting om de nek van het poppetje worden geplaatst.
Volgens de bijbehorende instructies moet de ketting om de nek van het poppetje worden geplaatst. Screenshot YouTube / Breaking News

Is het een slaaf of een piraat? Het speelgoedbedrijf dat Playmobil verkoopt kreeg onlangs een klacht van een bezorgde moeder, nadat ze een ‘slavenpoppetje’ tussen het speelgoed van haar kind had gevonden. Het poppetje had een donkere huid en een ketting die wel érg veel op een slavenketting leek. Volgens de bijbehorende instructies moest de ketting inderdaad om de nek van het poppetje worden geplaatst.

Het bedrijf reageerde door te zeggen dat het gehele schip een waarheidsgetrouwe voorstelling moet geven van het leven op een zeventiende-eeuws piratenschip. Het figuurtje moest dan ook een piraat voorstellen, maar wel eentje die “vroeger slaaf is geweest”. Playmobil tegen The Washington Post:

“Als je naar de doos kijkt kun je zien dat het piratenfiguurtje een bemanningslid is, geen gevangene. Het was niet onze bedoeling om iemand te beledigen.”

Bekijk hieronder het fragment waar de moeder haar verhaal doet:

‘Dit kan niet de bedoeling zijn’

Het piratenschip dat het vijfjarige kind voor zijn verjaardag kreeg, komt volgens de bezorgde moeder met verschillende figuren en op het schip is een cel waar het poppetje in gestopt moet worden. En dat is absoluut niet de bedoeling volgens de tante, die het cadeau gaf aan haar neefje:

“Op internet was ik aan het zoeken naar Playmobil met donkere karakters. Na eindelijk een goed set gevonden te hebben, blijkt het donkere karakter een slaaf te zijn. Ongelooflijk.”

De National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), heeft laten weten de moeder te steunen. In een verklaring drongen zij aan op actie:

“Dit is bedroevend. Dit kunnen we niet accepteren. Het speelgoed moet de schappen uit.”

Hoewel Playmobil een verklaring heeft gegeven voor het ‘piratenfiguurtje’, laat de tante van het kind het er niet bij zitten. Onder de #Slavery.is.not.a.game.Playmobil, probeert de vrouw meer aandacht te krijgen voor de situatie.