Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

In de Doelen: nieuwe stadsoase in de waaihoek

Wat zijn de nieuwe, beste restaurants van Rotterdam? Frank van Dijl en Wim de Jong brengen wekelijks voor NRC in kaart wat de stad te bieden heeft.

Er zit ook overdag weer leven in De Doelen. Na het vertrek van de Chinees die er lange tijd zat en het Doelencafé ernaast waren – voor ons gevoel jarenlang – van een flink deel van de Schouwburgpleinzijde de vensters afgeplakt. In De Doelen is de naam van de nieuwste loot aan de Dudokboom, espressobar, brasserie, à la carte-restaurant en wijnbar in één.

Het is dé waaihoek van Rotterdam, dat stukje tussen het Kruisplein en het Centraal Station. Inwoners raken er vanaf het moment dat ze kunnen lopen en fietsen uiteindelijk aan gewend. Maar we geneerden ons altijd wel als we er weer eens een verbijsterde toerist of filmfestivalbezoeker voorbij zagen fladderen, of opstijgen.

Goed dus dat deze belangrijkste entree tot de stad nu eindelijk is opgeknapt, onder andere met een groene rode loper van gazongras omzoomd door heuse bomen, en prima schuilmogelijkheden als het grand café van Engels en het nieuwe In De Doelen. Volgend voorjaar vestigt zich in de lage Mecanoo-flat daartussenin dan bovendien nog het veelbelovende oosters-mediterraanse restaurant Ayla van Marnix Benschop.

Het laatst geopende In De Doelen weet zich op deze as belast met een dubbele taak. Een waagstuk ook allicht. De enorme zaak moet erin slagen het bestaande, veelal oudere publiek van De Doelen na een concert voor een drankje of souper binnen te houden. En anderzijds moeten inrichting, keuken en de rest van het concept ook aantrekkelijk genoeg zijn om een nieuw, jong stadspubliek over de drempel te lokken.

Het interieur houdt – net als trouwens in Engels – alvast goed het midden tussen iets wat opa’s en oma’s en babyboomers een passende ambiance zullen vinden en tegelijk ook de lounge- en hipstergeneraties van nu kan aanspreken. Wordt de boel in Engels opgeluisterd met canapés en sanseveria’s, tweehonderd meter verderop pronken in In De Doelen net weer andere vetplanten en zit je aan vintage ogende Parijse cafétafeltjes.

In De Doelen is een vestiging van de van oorsprong Rotterdamse Maguise-groep, lokaal beter bekend als ‘de jongens van Dudok’. Behalve van het grand café van die naam aan de Meent zijn ze onder meer de eigenaren van Café Rotterdam, het Martcafé in de Markthal, De Harmonie aan de Westersingel, Quartier du Port in het Scheepvaartkwartier en Vicini en K&B in Kralingen. Op de Schiedamse Vest volgt weldra ook nog een Spaans restaurant van de tweelingbroers Bart en Aad van der Wel en hun compagnons Lennart Beumer en Ton van Zanten.

Troefkaart van In De Doelen is supervisor-chef Marco Somer, die eerder bij Gordon Ramsay in Londen werkte. In deze aanloopfase staat hij elke avond aan het fornuis van De Harmonie, en voert hij overdag de regie in de keuken van In De Doelen. Marco Somer wil er, zoals hij het zelf noemt, zijn eigen ‘smaakprofiel’ kunnen herkennen. En er net zo subtiel en kwaliteitsbewust voor 180 gasten koken als hij in het veel kleinere en sjiekere De Harmonie gewend is.

Door zijn superieur is flink geïnvesteerd om Somers ambitie in In De Doelen kracht bij te zetten. Er werken dertien koks, alle gebruikte ingrediënten zijn vers en huisgemaakt, en op de brasserie- en restaurantkaart staan veel gerechten waarmee Somer een nieuwe lichting fans moeiteloos aan zich moet kunnen binden.

Zijn signature dish is en blijft overigens ook een van zijn simpelste creaties: de gerookte Shetland-zalm met een salade van venkel, avocado en gemarineerde asperges (9,50 euro).