Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

McCarthy toch geen kandidaat voor voorzitterschap Huis VS

De Republikein Kevin McCarthy wil geen voorzitter worden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De gedoodverfde opvolger van veteraan John Boehner zei dit te doen vanwege de onenigheid binnen de partij. Volgens partijgenoten staakt McCarthy zijn strijd, omdat hij zichzelf niet geschikt acht de versplinterde partij te verenigen. Na zijn terugtrekking zijn Jason Chaffetz (Utah) en Daniel Webster (Florida) nog in de race. Het voorzitterschap is een van de belangrijkste posities in de Amerikaanse politiek. Als de president, zoals nu, van de andere partij afkomstig is, wordt de voorzitter als oppositieleider gezien. (Reuters)