Het blikje bestaat 80 jaar

Het is tachtig jaar oud en nog steeds populair: het drinkblikje, in 1935 voor het eerst verkocht door een bierbrouwerij in Richmond, Virginia. Toen woog een gemiddeld blikje nog pakweg 100 gram - er was vrij veel tin voor nodig - nu is dat nog maar zo’n 13 gram. Nog steeds groeit de productie van drinkblikjes: afgelopen jaar een recordaantal van 63 miljard in Europa.

Wat wordt er vooral in verkocht, en wordt het nog een beetje gerecycled? Het drinkblikje in drie getallen:

4,7 miljard blikjes

In Nederland werden afgelopen jaar 4,7 miljard blikjes gebruikt. 2,3 miljoen hiervan zijn blikjes frisdrank, 2,4 miljard blikken bier. Hoewel in Europa het aantal gebruikte blikken toenam, nam dat in Nederland met 1 procent af ten opzichte van een jaar eerder. Een gemiddelde Europeaan drinkt 84 blikjes per jaar.

1/3 van alle bier

Meer dan een derde van het geconsumeerde bier in Nederland is verpakt in blik. Hervulbaar glas is nog altijd de grootste concurrent: meer dan de helft van het totaal wordt daarin verpakt. Frisdrank in blik kan niet op tegen frisdrank in plastic flesjes. Meer dan 80 procent van al het frisdrank dat geconsumeerd wordt in Nederland, zit in plastic flesjes.

Volgens Beverage Can Makers Europe (BCME), de Europese vereniging van blikfabrikanten, is het aandeel van bier in blik in de Benelux flink versterkt door het WK voetbal in Brazilië. “Twee populaire biermerken Heineken en Jupiler hadden beide een speciaal blik om Nederland en België te supporten. Dit heeft voor een boost van zowel bier als frisdrank in blik gezorgd”, staat in het jaarverslag geschreven.

75 procent gerecycled

Verpakken in blik, gemaakt van aluminium of staal, is populair omdat het materiaal makkelijk te recyclen is. Zo’n 75 procent van alle drinkblikjes wereldwijd wordt gerecycled. Volgens BCME is 80 procent van al het metaal ooit gemaakt, nog steeds in gebruik. Dat het aandeel van blik nog steeds groeit, komt volgens de vereniging door de duurzaamheid van het materiaal ten opzichte van andere materialen. Ook de opkomst van geblikt speciaal bier zou van invloed zijn. Vooral in de Verenigde Staten wordt speciaal bier al regelmatig in blik verpakt. Die trend komt mogelijk ook naar Europa.

    • Maike van Leeuwen