Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Gunvor koopt raffinaderij Q8

De aankoop past in het beleid van Gunvor om zich meer te richten op Europa en minder op Rusland.

De raffinaderij van Q8 in de Rotterdamse haven komt in handen van de Zwitserse grondstoffenhandelaar Gunvor. De 350 werknemers kregen gisteren te horen dat de onderhandelingen met dit van oorsprong Russische bedrijf in de laatste fase zijn beland. Bij de overname, die begin volgend jaar zal worden afgerond, zou zeker een kwart van de banen verloren gaan.

De raffinaderij van Kuwait Petroleum, die dagelijks 88.000 vaten kan produceren, staat sinds vorig jaar in de verkoop. Voor de overname waren verschillende kandidaten, onder andere investeringsfondsen als Carlyle en Riverstone die de raffinaderij zouden willen ombouwen tot een terrein voor opslagtanks.

Gunvor won het bod met de belofte dat de raffinaderij open zal blijven. Wel wordt de productie van onder andere smeerolie stopgezet, wat tientallen banen gaat kosten. Over een sociaal plan is nog niet gesproken met de vakbonden.

Gunvor behoort met Glencore, Trafigura en Vitol tot de grootste handelaars in grondstoffen ter wereld. Het bedrijf werd in 1997 opgericht door de Rus Gennadi Timtsjenko en de Zweed Torbjörn Törnqvist. Vorig jaar maart kwam Gunvor in het nieuws toen Timtsjenko plotseling zijn aandeel van 43 procent doorverkocht aan zijn partner Törnqvist die daarmee 87 procent in handen kreeg. Hoeveel de Zweed daarvoor heeft betaald is nooit bekend geworden.

De overdracht kwam een dag voordat Timtsjenko door de Amerikaanse autoriteiten op de sanctielijst werd gezet na de Russische annexatie van de Krim. Timtsjenko behoort tot de directe kring van president Vladimir Poetin. Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft de Russische president zelf directe belangen in het bedrijf. Iets wat door Gunvor zelf in alle toonaarden is ontkend.

De aankoop van de Q8-raffinaderij in Rotterdam past in het nieuwe beleid van de grondstoffenhandelaar. Törnqvist wil zijn bedrijf minder op Rusland en meer op Europa, Azië en Latijns-Amerika richten. Het afgelopen jaar heeft hij de belangrijkste Russische belangen overgedaan aan de Russische zakenman Andrej Bokarjov.

Daaronder was ook een olie-terminal die 1,5 miljard euro opbracht, geld dat nu in Rotterdam geïnvesteerd kan worden. Gunvor heeft al raffinaderijen in Antwerpen en Ingolstadt. Met Q8 voegt de grondstoffenhandelaar daar dus eenderde aan toe.