Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Olie uit gezonken vrachtschip bereikt alsnog Zeeuwse stranden

Zo’n twee kilometer strand in de buurt van het Zeeuwse Walcheren is bedekt met olie. Gisteren meldde Rijkswaterstaat nog dat de olie, afkomstig uit het gezonken vrachtschip Flinterstar, de kust van Zeeland niet zou bereiken.

Het Nederlandse vrachtschip Flinterstar is gezonken op een zandbank voor de Belgische kust bij Zeebrugge na een aanvaring met een gastanker.
Het Nederlandse vrachtschip Flinterstar is gezonken op een zandbank voor de Belgische kust bij Zeebrugge na een aanvaring met een gastanker. Foto Bram van de Biezen/ANP

Zo’n twee kilometer strand in de buurt van het Zeeuwse Walcheren is bedekt met olie. Gisteren meldde Rijkswaterstaat nog dat de olie, afkomstig uit het gezonken vrachtschip Flinterstar, de kust van Zeeland niet zou bereiken.

Twitter avatar JandeJongeFoto Jan de Jonge Zware stookolie op het strand van #Westkapelle
Steeds meer vogels met olie op hun verenpak.
#Flinterstar #Al_Oraiq http://t.co/97MCVZySoV

Volgens Rijkswaterstaat gaat het om brokjes zware olie die zijn aangespoeld op een strook strand tussen Westkapelle en Vlissingen van 2 kilometer lang en een meter breed. De gemeente Vlissingen heeft mensen opgeroepen weg te blijven van de stranden.

Twitter avatar gem_vlissingen Gemeente Vlissingen (2) Mijd u aub de Vlissingse stranden zodat de beachcleaners van RWS hun werk kunnen doen. Meer nieuws volgt. We houden u op de hoogte.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat meldt dat de hoeveelheid olie “beheersbaar” is. Na het middaguur, als de vloed voorbij is, zullen tientallen mensen en een aantal bulldozers de olie opruimen. De hoop is dat vandaag af te ronden, maar eventueel wordt er morgen nog verder gewerkt. Tot nu toe zijn er honderd meeuwen besmeerd geraakt door de olie, en is er één dode vogel gevonden.

Mogelijk spoelt er nog meer olie aan

Hoewel de uitstroom van olie uit het gezonken vrachtschip vanochtend volgens Rijkswaterstaat “nihil” was, wordt er rekening gehouden met nieuwe olie die aanspoelt. Een woordvoerder zegt dat de stroom olie in de zee moeilijk waarneembaar is omdat het zich deels onder het wateroppervlak bevindt. Het gaat om zware stookolie en lichte olie, beiden afkomstig uit de machinekamer.

Afgelopen dinsdag kwam de Flinterstar in aanvaring met een gastanker en liep het vast op een zandbank. Alle twaalf opvarenden werden gered. Later op de dag werd bekend dat het schip olie lekte, dat zich noord-noordoostelijke richting verspreidde. Na een inspectievlucht stelde Rijkswaterstaat gisteren vast dat de olie de stranden niet zou bereiken.