Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Speelfilm

Side Effects

(Steven Soderbergh, 2013). Dit was de (voorlopig) laatste speelfilm van Steven Soderbergh. De Amerikaanse regisseur die in 1989 doorbrak met Sex, Lies & Videotape werkt de laatste jaren voor televisie. Eerst maakte hij de tv-film Behind the Candelabra (met Michael Douglas als Liberace), daarna was hij betrokken bij de geprezen serie The Knick.

In Side Effects speelt Jude Law een beschaafde psychiater die een nieuwe patiënte onder zijn hoede neemt. Ze is depressief en Law doet wat alle Amerikaanse psychiaters schijnbaar doen: hij schrijft haar pillen voor. En als die niet werken, proberen ze andere pillen. En nog weer andere.

Al snel vergeet je dat de reden dat deze Emily (Rooney Mara) van de ene in de andere emotionele uitbarsting valt, misschien iets te maken kan hebben met het feit dat haar echtgenoot, een Wall Street-bankier die vastzat wegens handel met voorkennis, net uit de gevangenis ontslagen is. In het laatste deel van de film rijst de vraag: beweert Soderbergh echt iets over de macht van de farmaceutische industrie? Of kiest hij voor de thrillerstructuur?