Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Antonia

(Marleen Gorris). Willeke van Ammelrooy speelt de hoofdrol in Antonia. Zij moest daarvoor zowel in de dertig als in de negentig zijn en op elke leeftijd levenslust en wijsheid uitstralen. Marleen Gorris’ visie op de recente geschiedenis (de film begint vlak na de Tweede Wereldoorlog) is een anarchistisch sprookje en soms een feministische idylle. Schuif aan aan de lange eettafel, waar het steeds voller wordt, met Antonia’s dochter, kleindochter, achterkleindochter en hun aanhang. De film kreeg in 1996 een Oscar voor beste niet-Engelstalige film.