Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

FIFA-voorzitterschap Van Praag ‘voorlopig niet aan de orde’

Archiefbeeld van Michael van Praag tijdens zijn campagne door het FIFA-voorzitterschap in maart.
Archiefbeeld van Michael van Praag tijdens zijn campagne door het FIFA-voorzitterschap in maart. Foto ANP / Robin van Lonkhuisen

Michael van Praag is voorlopig niet van plan om zich opnieuw kandidaat te stellen voor het FIFA-voorzitterschap. De KNVB steunt UEFA-voorzitter Platini, hoewel ook hij, net als onder anderen Blatter, geschorst is door de ethische commissie. “We hebben wel veel vragen”, aldus directeur betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen volgens ANP.

Drie kandidaten voor het FIFA-voorzitterschap zijn al geschorst, onder wie de huidige voorzitter Blatter. Ook Van Praag had zich kandidaat gesteld, maar hij trok zich later terug. Toch is het in opspraak raken raken van Blatter, Platini en Chung Mong-joon wel van invloed op zijn beslissing om al dan niet terug te keren, zegt Van Oostveen:

“Ik wil niet te veel speculeren, maar het zou inderdaad kunnen dat Van Praag opnieuw in beeld komt. Dan moeten veel landen en bonden een beroep op hem doen. Maar daar gaan we bij de KNVB niet opnieuw budget voor vrijmaken. In mijn ogen is het ook een goede optie als iemand die niet actief is in het voetbal de FIFA gaat hervormen.”

Terugkeer

De ‘vragen’ van de KNVB moeten donderdag beantwoord worden tijdens een UEFA-bijeenkomst in het Franse Nyon. “Daarna bepalen we onze strategie weer”, aldus Van Oostveen volgens ANP.

Zowel Chung als Blatter hebben aangegeven tegen hun schorsingen bezwaar te maken. Volgens AP verwacht die laatste snel weer aan het roer te zitten. “Hij is in beroep gegaan en iedereen hoopt dat er binnen tien dagen een beslissing wordt genomen”, zegt vertrouweling Klaus Stöhlker tegen AP. “Hij is er zeker van dat hij het recht heeft om terug te keren. Hij heeft niet het gevoel dat hij werkloos is. Dat is een enorm misverstand.”

Update 19.14 uur

Het dagelijks bestuur van FIFA komt op 20 oktober bij elkaar voor een buitengewone vergadering. Waarom heeft de bond niet bekendgemaakt. De vergadering wordt vanwege de schorsing van Blatter voorgezeten door Issa Hayatou.