Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

Ex-asielzoeker A’dam start meldpunt PVV-overlast

Student Kiza Magendane opende een podium voor de zwijgende meerderheid. „Wilders heeft geen monopolie op meldpunten.''

De „zwijgende meerderheid” die tegen Geert Wilders is moet ook een stem krijgen, vindt ex-asielzoeker Kiza Magendane. Foto ANP
De „zwijgende meerderheid” die tegen Geert Wilders is moet ook een stem krijgen, vindt ex-asielzoeker Kiza Magendane. Foto ANP

Afgelopen dinsdag was het weer raak: Geert Wilders lanceerde opnieuw een online meldpunt. Dit keer voor de overlast van de „asieltsunami”.

En toen was de Amsterdamse ex-asielzoeker Kiza Magendane (23) het zat. Dit was de zoveelste keer dat de fractieleider van de PVV misbruik maakte van kwetsbare mensen om zo persoonlijk te scoren, vond hij. In reactie startte hij woensdagmiddag een online meldpunt voor PVV-overlast. Magendane: „Geert Wilders heeft geen monopolie op meldpunten.”

De klachten liepen in rap tempo binnen. Woensdagmiddag drie uur telde het meldpunt 1.200 klachten, donderdagochtend al meer dan 6.000. Zo’n 10 procent komt van boze PVV’ers.

„Het is ongelooflijk hoeveel mensen het formulier invullen. Het bewijst dat het onderwerp leeft”, zegt Magendane, die student Politicologie en opiniemaker is. „Ik ken veel barmhartige Nederlanders die niets hebben met de boodschap van Wilders. Zij zijn de zwijgende meerderheid. Volgens hen draagt Wilders niet bij aan een oplossing. Ik wil hun een podium geven met dit meldpunt. Ze moeten zich durven uitspreken.”

Zijn klachtenformulier bestaat uit een paar verrassende vragen, zoals: „Is de mens inherent slecht?”; „Wat is je grootste zorg over Nederland?” en „Wat is je droom voor Nederland?” Magendane: „Ik benader het expres positief. Iemand die alleen maar wil spuien, heeft niets aan mijn meldpunt.” Het is vooral zijn bedoeling dat mensen hun hart kunnen luchten, vertelt hij, niet om Wilders of PVV-stemmers aan te vallen.

Opvallend is dat het meldpunt vooral wordt gebruikt door autochtonen in plaats van allochtonen. Verder zijn het vooral veertigers en vijftigers en komen ze verspreid uit heel Nederland, maar grotendeels uit de Randstad. „Ik ben zelf een Amsterdammer”, zegt Magendane, „en ik vind dat de sfeer hier gemoedelijker is dan in de rest van Nederland. Mensen zijn hier minder hysterisch over verschillen.” Zelf kwam de Amsterdamse Congolees zeven jaar geleden naar Nederland. Inmiddels heeft hij een verblijfsvergunning. Persoonlijk heeft hij weinig ervaring met overlast van de PVV. „Ik ben geen slachtoffer, omdat ik iemand ben die dingen onderneemt. Ik studeer, ik schrijf, ik bemoei me met de publieke opinie. Maar ik voel me wel verantwoordelijk voor andere asielzoekers.”

Klachten, meldpunten en hommeles rond de PVV zijn niet nieuw. In 2012 startte Wilders een Polenmeldpunt. Het stierf uiteindelijk een zachte dood. Volgens de PVV kwamen er 40.000 klachten binnen over onder andere dronkenschap en lawaai. Daarbovenop kwamen er nog 135.000 klachten tégen het meldpunt en de PVV. In 2014 deden ruim 6.400 mensen aangifte tegen Wilders vanwege zijn „Minder, minder, minder”-uitspraken over Marokkanen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Het is nog niet duidelijk of de aangiftes tot een veroordeling zullen leiden: het proces loopt nog.

Om het initiatief niet te laten doodbloeden, besloot Magendane gisteren het meldpunt diezelfde dag om 17.00 uur te sluiten. „Het punt is duidelijk en ik heb ook geen tijd om meer formulieren te analyseren.” De klachten wil hij bundelen tot een rapport en overhandigen aan politici en de media. Het meldpunt werd voor sluiting gehackt; het precieze aantal klachten was bij het ter perse gaan van deze krant daarom nog niet bekend.