Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

VN: EU mag smokkelschepen in beslag nemen

Een overvolle boot met migranten, vertrokken uit Libië
Een overvolle boot met migranten, vertrokken uit Libië Foto EPA

Lidstaten van de Europese Unie mogen beslag leggen op schepen uit Libië die in internationale wateren varen en worden gebruikt voor mensensmokkel. Daar heeft de VN-Veiligheidsraad vandaag toestemming voor gegeven, meldt persbureau AP.

Twitter avatar UKUN_NewYork UKUN_NewYork Today #UNSC authorised EU interdictions against ALL migrant smugglers on high seas. @MatthewRycroft1#Migration http://t.co/v44mvToYRZ

Ook mag de EU de boten hierna vernietigen. Het is de bedoeling dat EU-lidstaten met de resolutie meer vluchtelingen kunnen redden die op krakkemikkige vaartuigen het Europese vasteland proberen te bereiken. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn er sinds het begin van het jaar al meer dan 2.600 mensen verdronken tijdens een poging de Middellandse Zee over te steken. In de resolutie wordt opgeroepen om vluchtelingen “met waardigheid en menselijkheid te behandelen”.

Mensensmokkel ontmoedigen

De resolutie, die een jaar geldig is, moet ook mensensmokkel ontmoedigen. Er is maanden onderhandeld over de resolutie, die onder Hoofdstuk 7 van het VN-Handvest is aangenomen - wat betekent dat hij met militaire middelen mag worden doorgevoerd. De Britse VN-ambassadeur Matthew Rycroft zei:

“Mensen mogen niet straffeloos profiteren van deze kwaadaardige handel.”

Twitter avatar UKUN_NewYork UKUN_NewYork 1000s died in recent months. 1000s more continue to be exploited. This cannot continue @MatthewRycroft1 #migration http://t.co/uLKnu6h4GN

Geen missie in territoriale wateren

In de resolutie wordt met klem gemeld dat het niet de bedoeling is dat personen ervan worden weerhouden om bescherming te zoeken of om mensenrechtenschendingen te ontvluchten. De EU wilde een marinemissie in de territoriale wateren van Libië, maar daar was dat land op tegen.

Libië moet toestemming geven voor een dergelijke operatie op touw kan worden gezet, maar het land wordt door strijd verscheurd en kent twee rivaliserende regeringen. Momenteel wordt een poging gedaan tot het smeden van een eenheidsregering, die het geweld in het land een halt moet toeroepen. Mensensmokkelaars maken misbruik van de chaos en het gebrek aan centraal gezag in Libië om hun criminele praktijken te exploiteren.