Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Duitse minister: nieuwe hardware nodig voor 3,6 miljoen VW’s

Bij zo’n 3,6 miljoen diesels van Volkswagen moeten in verband met het emissieschandaal onderdelen vervangen worden. Dat heeft het Duitse ministerie van Transport gezegd, meldt Reuters. Volkswagen had al aangekondigd dat in ‘sommige gevallen’ software-updates niet zouden volstaan.

Een monteur controleert een 2.0 liter TDI-motor van Volkswagen.
Een monteur controleert een 2.0 liter TDI-motor van Volkswagen. Foto EPA / Julian Stratenschulte

Bij zo’n 3,6 miljoen diesels van Volkswagen moeten in verband met het emissieschandaal onderdelen vervangen worden. Dat heeft het Duitse ministerie van Transport gezegd, meldt Reuters. Volkswagen had al aangekondigd dat in ‘sommige gevallen’ software-updates niet zouden volstaan.

Het gaat volgens het ministerie om voertuigen met een 1,6-litermotor. Volkswagentopman Matthias Müller zei dinsdag technische oplossingen ter goedkeuring voorgelegd te hebben aan de KBA, de Duitse vervoersautoriteit:

“In veel gevallen zal een software-update volstaan. Sommige auto’s zullen echter ook hardwaremodificaties moeten ondergaan. Wij zullen onze klanten voortdurend informeren over de maatregelen en werkplaatsafspraken maken.”

Volkswagen heeft het aantal van 3,6 miljoen auto’s die een hardware-update nodig hebben nog niet bevestigd. Ook is nog onduidelijk bij hoeveel Nederlandse auto’s onderdelen vervangen moeten worden. Importeur Pon zegt bericht uit Wolfsburg af te wachten. Wereldwijd zijn bij het emissieschandaal zo’n 11 miljoen auto’s betrokken. De auto’s worden vanaf 2016 teruggeroepen, maar de nieuwe onderdelen zijn waarschijnlijk pas in september van dat jaar beschikbaar.