Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Vijf Palestijnen gedood in Gaza door Israëlisch vuur’

Palestijnen bidden in de Oude Stad. Israëlische agenten houden de wacht.
Palestijnen bidden in de Oude Stad. Israëlische agenten houden de wacht. Reuters / Ammar Awad

Tijdens gevechten in Gaza zijn vijf Palestijnen gedood en veertien gewond geraakt. Volgens Israëlische autoriteiten gooiden ze stenen tijdens een demonstratie, schrijft persbureau Reuters. Vanmorgen vonden opnieuw steekpartijen plaats.

In Gaza, nabij de grens met Israël, demonstreerden zo’n tweehonderd Palestijnen uit solidariteit met de Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem. Onder de doden zou een 20-jarige jongen zijn, schrijft persbureau AFP. Het is de eerste keer dat Palestijnen zijn omgekomen in de Gazastrook sinds de escalatie van het geweld tussen Israëliërs en Palestijnen begin deze maand.

Opnieuw steekpartijen

Vanmorgen vonden opnieuw steekpartijen plaats: een Israëlische man stak vier Arabieren in het zuiden van het land en werd gearresteerd. Later stak een Palestijn een 14-jarige Israëliër in Jeruzalem. Het slachtoffers raakte lichtgewond. De dader werd gearresteerd.

Premier Benjamin Netanyahu heeft de “aanvallen op onschuldige Arabieren” veroordeeld. Hij zei dat iedereen die geweld gebruikt met justitie te maken krijgt.

Onze correspondent Derk Walters twitterde deze week over het geweld:

Twitter avatar DerkWalters Derk Walters Met het Palestijnse geweld neemt ook het Israëlische racisme toe. Menigte: ‘We moeten alle Arabieren doodmaken.’ https://t.co/M3HvNMX4r3

[inbeeld]

Geweld weer opgelaaid

Sinds begin deze maand is het geweld tussen Israëliërs en Palestijnen weer opgelaaid. Er waren verschillende steekpartijen. De angst zit er goed in bij de Israëliërs, schreef Walters:

“Vooral in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever hebben ze het gevoel zomaar tegen een mes of een kogel aan te kunnen lopen. En zoals altijd in onzekere tijden verwachten ze van hun politieke leiders dat die hun veiligheid garanderen. Dat betekent: harde maatregelen.”