Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Dodental bruiloftsbombardement naar 47 - VN ‘ontstemd’

Hoofd humanitaire zaken van de Verenigde Naties Stephen O’Brien is ‘diep ontstemd’ over de luchtaanvallen op een bruiloftsfeest, woensdag in Jemen. Het dodental van de aanvallen is opgelopen tot 47. Nog eens 35 mensen raakten gewond.

Verwoestingen na de Saoedische aanval op het bruiloftsfeest.
Verwoestingen na de Saoedische aanval op het bruiloftsfeest. Foto AP / Ali al-Hassany

Hoofd humanitaire zaken van de Verenigde Naties Stephen O’Brien is ‘diep ontstemd’ over de luchtaanvallen op een bruiloftsfeest, woensdag in Jemen. Het dodental van de aanvallen is opgelopen tot 47, zegt de VN op basis van het Jemenitische ministerie van Volksgezondheid. Nog eens 35 mensen raakten gewond. Het is de tweede aanval op een bruiloft in korte tijd.

Net als bij de dodelijke aanval op een bruiloft bij Mokka zou de bruidegom banden hebben met de Houthi-rebellen. De VN benadrukt echter dat door de aanval vooral burgers het slachtoffer worden:

“Opnieuw zien we de verwoestende kracht van explosieve wapens die - door alle partijen - in dit conflict worden gebruikt. [...] In het internationale humanitaire recht is de verantwoordelijkheid om burgers te beschermen en iedere mogelijk voorzorgsmaatregel te nemen om schade aan huizen en andere burgergebouwen te beschermen duidelijk opgenomen. Met moderne wapentechnologie is er voor fouten vrijwel geen excuus.”

In Jemen zijn de Houthi-rebellen in een bloedige strijd verwikkeld met een door Saoedi-Arabië geleide coalitie. Ondanks inmenging van de internationale gemeenschap worden burgers daar de dupe van. Volgens de VN zijn sinds het begin van dit jaar al 4.500 burgers omgekomen bij bombardementen en andere explosies.

Lees ook: Carolien Roelants, “En de winnaar is: Saoedi-Arabië”

O’Brien laat in zijn verklaring weten een ‘snel, transparant en onafhankelijk’ onderzoek te willen naar dit incident:

“Er moet met spoed serieus verantwoordelijkheid genomen worden door de strijdende partijen, of het nu staten zijn of niet aan staten gelieerde gewapende groeperingen, om ervoor te zorgen dat de onderschrijving van internationale wetgeving om burgers te beschermen van betekenis is.”