Dit zijn de vijf koninginnen van Instagram

foto's ANP, Reuters, AFP

Vijf koninginnen regeren over Instagram. Op het sociale medium, dat deze week zijn vijfde verjaardag viert, zijn het vijf vrouwen die de meeste volgers hebben. Miljoenen volgers. Denk: net zoveel als dat Spanje inwoners heeft. Per persoon.

Het aantal gebruikers van Instagram, dat in 2012 voor een miljard dollar werd overgenomen door Facebook, groeide de afgelopen jaren explosief. Vooral jongeren (die voorheen juist op Facebook zaten) zoeken het medium op. Daar profiteren ook sterren en modellen van. Het is namelijk fijn reclame maken voor jezelf of adverteerders op Instagram.

De echte Instagram-koninginnen? Hier zijn ze:

1. Taylor Swift

Meredith is allergic to joy.

Een foto die is geplaatst door Taylor Swift (@taylorswift) op

Aantal volgers: 49,9 miljoen
Aantal posts: 733

Popster (en zakenvrouw van het jaar) Taylor Swift. Deelt op Instagram voornamelijk foto’s van optredens, het liefst vergezeld door één van haar vele bekende BFF’s. Gebruikte het sociale medium in aanloop naar de MTV Video Music Awards om mensen op Bad Blood te laten stemmen. Maar ook: ‘dorky’ foto’s van thuis. Paaseieren zoeken, selfies met katten. Daar kunnen haar jonge fans, op wiens foto’s Swift zelf ook reageert, zich beter mee vereenzelvigen.

2. Kim Kardashian

❤️ Een foto die is geplaatst door Kim Kardashian West (@kimkardashian) op

Aantal volgers: 48,3 miljoen
Aantal posts: 3.173

“OMG. Have you heard about this?” Aldus Kim Kardashian bij een selfie met het medicijn Diclegis. Beveelt enorm veel producten aan op Instagram (en daarbuiten). Van waistbands tot make-up en babyjassen. De self-made ster is volgens Forbes goed voor zo’n 52 miljoen dollar. Haar aanbevelingen pakken niet altijd goed uit. Voor de foto met het medicijn kreeg ze een waarschuwing van de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit. Mag niet zomaar. OMG.

3. Beyoncé


Aantal volgers:
47,4 miljoen
Aantal posts: 1.172

Weinig directe reclame op de Instagram van popster Beyoncé, door haar fanschare ook wel Queen B(ee) genoemd. Behalve dan voor haar man Jay Z, die onlangs muziekstreamingdienst Tidal lanceerde. Kijk maar naar de kleur van haar profielfoto. Verder: veel vakantiekiekjes en foto’s van dochter Blue. En ook op politiek vlak laat Beyoncé zich horen. Na de beslissing van het Hooggerechtshof over het homohuwelijk plaatste ze deze video.

4. Selena Gomez

hair Een foto die is geplaatst door Selena Gomez (@selenagomez) op

Aantal volgers: 46,1 miljoen
Aantal posts: 1.031

Disney-sterretje Selena Gomez heeft veel jonge fans - Instagramgebruikers bij uitstek. Plaatst korte filmpjes waarin ze hen direct aanspreekt, reageert op hun comments. Gebruikt instagram verder voornamelijk voor selfies, maar ook: ter promotie van tijdschriften waarvan zij de cover siert (Elle, Billboard) of – sinds deze zomer - voor haarproductenlijn Pantene, waarvan ze nu het gezicht is. Een deal waarmee ze 3 miljoen dollar verdient.

5. Ariana Grande

Aantal volgers: 44,8 miljoen
Aantal posts: 1.880

Nog een tienerster, de nu 22-jarige Ariane Grande. Wel één met een geschat vermogen van 16 miljoen dollar. Gebruikt Instagram voornamelijk voor selfies van haar en haar honden. Ook laat ze haar volgers meekijken naar songteksten die ze aan het schrijven. En maakt reclame. Voor make-upmerk Ulta Beauty of de Lilac Kitty Puff ‘swagger bag’ van Coach. Postte onlangs ‘per ongeluk’ een video waarop ze ‘zoent’ met vriendin en actrice Elizabeth Gillies.

    • Annemarie Sterk
    • Eva Oude Elferink