Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

De week waarin een mol ontdekt werd bij de nationale politie en er ook andere klappen vielen

Dit waren de spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next en op nrc.nl en NRCQ heb gelezen.

Vanochtend werd Nederland opgeschrikt door een wel erg opvallend bericht. Onze onderzoeksjournalist Marcel Haenen wist te melden dat een ervaren politieagent van de Nationale Recherche is aangehouden omdat hij geheime opsporingsinformatie zou hebben verkocht aan de onderwereld. Het is de zoveelste klap op rij voor de Nationale Politie.

Een klap van een totaal andere aard: het Europees Hof oordeelde deze week dat bedrijven klantgegevens niet zomaar in de VS mogen stallen. Is dit gunstig voor onze privacy? Moet Facebook stoppen met het opslaan van data op Amerikaanse servers? Collega Wouter van Noort ging op onderzoek uit. En Lineke Nieber en Peter Zantingh schreven dat ‘de tijd van ‘toch niets te verbergen’ voorbij is’.

Nog een vreselijke klap. Letterlijk dan. In het Afghaanse Kunduz werd een kliniek van Artsen zonder Grenzen gebombardeerd. Er kwamen 22 mensen om het leven. Waarom kon een kliniek een doelwit zijn, vroeg Floris van Straaten zich maandag af. Al met al kwamen er later in de week en na veel gedraai Amerikaanse excuses voor het bombardement, schreef Maartje Somers.

Ook deze week centraal in de berichtgeving: de asielzoekers. Is er echt een omslag in de houding over asielzoekers, vroegen Marcel Haenen en Floor Rusman zich af. In Duitsland daalt de ster van Angela Merkel, noteerde onze correspondent Frank Vermeulen. In Nederland is de coalitie het oneens over een oplossing en voelde Oranje zich belazerd omdat het meer mensen noodopvang moet bieden.

Het was ook de week van de Nobelprijzen. Waarom is de Nobelprijs de prijs der prijzen, vroeg Marcel aan de Brugh zich af. Onze correspondent Steven Derix ging alvast op pad in Minsk, de stad waar de kersverse Nobelprijswinnaar voor Literatuur Svetlana Aleksijevitsj woont. En wie is eigenlijk dat Tunesisch kwartet dat de Nobelprijs voor de Vrede in de wacht sleepte?

Terwijl de nationale dialoog in Tunesië in de prijzen vielen, laait in Israël het geweld op. Na een reeks steekpartijen zit de angst er goed in, aldus onze correspondent Derk Walters.

Hoog tijd dus voor positiever nieuws. Morgen, zaterdag, viert De Wereld Draait Door zijn tiende verjaardag. ‘Waar het cynisme en de bitterheid groeiden in Nederland, had DWDD altijd een goed humeur’, schreef Hans Beerekamp. Het geheime wapen achter Matthijs? Hoofdredacteur Dieuwke Wynia. Zij houdt DWDD draaiende, aldus Jan Benjamin en Wilfred Takken. En LJS Nieuwsmonitor analyseerde voor ons wie in dat decennium vooral te gast waren.

Wie dit weekend naar buiten wil: één van de mooiste exposities die deze week de deuren opende is die van de ‘Hollandse zelfportretten. Selfies uit de Gouden eeuw’ in het Mauritshuis. Bianca Stigter ging kijken en gaf zonder aarzelen vijf sterren.

Tot slot: de voorbije week was er nieuws over ons eigen huis. We lanceerden een nieuwe nrc.next, een completere én persoonlijker ochtendkrant. Volgende week gaan we dan weer voor een totaal nieuwe nrc-website. Omdat we nieuwe podia willen bouwen voor onze journalistiek. Op papier en digitaal.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.