Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Industrie

De ex-burgemeester die geld stal heeft er spijt van

De twee weken geleden opgestapte burgemeester van Ommen, Marc-Jan Ahne, blijkt te zijn opgestapt vanwege diefstal. In een brief betuigt hij spijt.

De geruchten blijken waar. De opgestapte D66-burgemeester Marc-Jan Ahne van Ommen (42) heeft inderdaad geld gestolen van een lokale ondernemer, kledingproducent Gert Albers. Dat gebeurde in mei. Justitie heeft Ahne een geldboete van 500 euro opgelegd.

Ahne diende twee weken geleden zijn ontslag in bij de commissaris van de koning in Overijssel vanwege „een persoonlijke financiële kwestie”. Op dat moment liep er een rijksrechercheonderzoek naar de geruchten die in Ommen de ronde deden.

Ahne spreekt in een verklaring die hij gistermiddag via zijn advocaat Roel van Faassen verspreidde over een „een pijnlijke misstap”. Hij heeft spijt en betreurt de impact op Ommen, zijn gezin en zijn omgeving.

De ondernemer noch het Openbaar Ministerie wil ingaan op de manier waarop het geld is gestolen. Ook doen ze geen mededelingen over het bedrag. Van Faassen: „Dat het OM het afdoet met een boete van 500 euro zegt veel. Het geeft aan dat het niet over hoge bedragen gaat.”

Albers en Ahne, sinds 2012 burgemeester in Ommen, gingen privé met elkaar om. Hij kwam weleens een kopje koffie drinken op de zaak of bij hem thuis, vertelt de ondernemer. De twee hadden de kwestie van het gestolen geld onderling opgelost. Hij had zijn fout hersteld, schrijft Ahne in zijn verklaring. Albers: „Een enkeling wist wat er was gebeurd, maar mensen kunnen kennelijk maar moeilijk hun mond houden.” Er is geen aangifte gedaan.

Ahne kwam in 2011 in het nieuws toen hij als wethouder in Deventer staande werd gehouden nadat hij kwasten niet had afgerekend bij een bouwmarkt. Justitie seponeerde de zaak. Er was geen bewijs dat hij het opzettelijk had gedaan.

Raadsfracties in Ommen werden twee weken geleden overvallen door het ontslag van Ahne. Ze moesten zijn vertrek uit de media vernemen en hadden niet verwacht dat de geruchten waar zouden zijn. „Je vraagt je af, wat zit hier achter? Waarschijnlijk zullen we het nooit weten”, zegt Ilona Lagas, VVD-raadslid en wethouder in het vorige college.

Ahne wordt omschreven als een burgemeester die midden in de samenleving stond, met veel persoonlijke contacten, laagdrempelig en benaderbaar. Volgens sommigen misschien iets te open en laagdrempelig. „Je moet niet te hoog staan als burgemeester, maar wel aanzien hebben”, vindt fractievoorzitter Frans van der Mooren van de ChristenUnie.