Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Het ingetogen museum van Damien Hirst

Engelands beroemdste kunstenaar Damien Hirst opent eigen museum met expositie van abstracte Brit.

Interieur en gevel van Damien Hirsts museum dat gisteren open ging, in een rij verbouwde Victoriaanse pakhuizen in Londen: Newport Street Gallery.
Interieur en gevel van Damien Hirsts museum dat gisteren open ging, in een rij verbouwde Victoriaanse pakhuizen in Londen: Newport Street Gallery.

Een buurt nog onaangetast door veryupping lijkt niet de meest logische plek in Londen voor een nieuw museum met moderne kunst. Toch opende gisteren, ingeklemd tussen kleine automonteurs onder een spoorbrug en sociale woningbouwflats, onder grote belangstelling in Vauxhall de Newport Street Gallery. Of liever: het museum van Damien Hirst.

De 50-jarige kunstenaar voelde zich, zo vertelde hij Britse media, „schuldig dat ik zoveel kunstwerken bezat die in dozen opgeborgen zaten, waar niemand ze kon zien”. „Een eigen ruimte, waar ik exposities kan organiseren van mijn collectie is een droom die uitkomt.”

Haaien op sterk water

Het museum is, voor een man die koeien en haaien op sterk water zette, een volle asbak tentoonstelde en een schedel bekleedde met diamanten, verbazingwekkend ingetogen. Zowel van buiten als binnen is de Newport Street Gallery sober.

Dat geldt zeker ook voor de eerste tentoonstelling. In zes ruimten toont Hirst werk van de Britse schilder John Hoyland (1934-2011). In een interview in 1999 tussen de twee noemt Hirst hem „verreweg de belangrijkste abstracte schilder van dit land”. Maar hoewel Hoylands intense kleurenblokken mooi zijn, is zijn werk niet opwindende genoeg om 33 schilderijen achter elkaar te zetten.

Young British Artists

En dat terwijl Hirst een interessante kunstcollectie heeft, met meer dan 3.000 kunstwerken. Als student aan de Goldsmiths kunstacademie ruilde hij bijvoorbeeld werk met vrienden, de generatie die later bekend zou worden als de Young British Artists.

Hij bezit kunst van Picasso, Jeff Koons, Andy Warhol, Francis Bacon, Banksy. Begin dit jaar was in de Barbican, op de tentoonstelling Magnificent Obsessions, een deel van zijn meer morbide verzameling te zien met opgezette dieren en zestiende eeuwse schedels. Verzamelen beschreef hij toen als „dingen die op een strand ergens aanspoelen, en dat ergens ben jij”.

Prachtig licht

Wat de Hoylands wel laten zien, is hoe geweldig de ruimte in de Newport Street Gallery is. Het gebouw, een rij verbouwde Victoriaanse pakhuizen, is prachtig licht. Het werd voor 25 miljoen pond (34 miljoen euro) verbouwd door Caruso St John, die ook de vernieuwing van de Tate Britain deden en de renovatie van de Liverpool Philharmonic Hall. De doorkijkjes en de ruime wenteltrappen van hout met zacht gepolijste witte stenen leuningen getuigen van een goed oog voor detail.

Pharmacy2, het restaurant, was gisteren nog niet open. Maar de verwachtingen zijn hooggespannen. De eerste Pharmacy, van 1998 -2003 in Notting Hill was een van de eerste restaurant-galerie combinaties, en symbool voor Cool Britannia, met beroemde klanten als model Kate Moss en Damon Albarn van de band Blur.

Wel open is de winkel, de enige plek waar werk van Hirst zelf te zien zal zijn. En te koop, van 20.000 tot 1.500 pond.

Blije buren

De buren zijn blij met de komst van Hirst. De Beaconsfield Gallery, al twintig jaar lang gevestigd in een oud waterpompstation, verwacht extra aanloop te krijgen. Daar is tot eind november de expositie ‘Harnassing the Wind’,(video) kunst over de wind.

Newport Street Gallery. Londen SE11 6AJ. Toegang gratis. Inl: newportstreetgallery.com.