Michel Platini bepleit zijn onschuld, maar legt taken als UEFA-voorzitter neer

Geschorst voor negentig dagen als bestuurder van wereldvoetbalbond FIFA, dat was het verdict dat UEFA-voorzitter Michel Platini gisteren te horen kreeg. Hij kreeg de sanctie vlak nadat FIFA-voorzitter Sepp Blatter en diens rechterhand Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, hetzelfde tegen zich hoorden eisen door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond. Het trio zou zich schuldig hebben gemaakt aan het aannemen van steekpenningen of aan andere omkooppraktijken. Blatter zou volgens zijn raadsman kalmpjes gereageerd hebben. Platini, die in tegenstelling tot Blatter door justitie niet officieel als verdachte is aangemerkt, toonde zich strijdbaar. „Ik wijs alle beschuldigingen van de hand”, liet hij aanvankelijk weten. „Ze zijn verrassend vaag. Het is een grote schijnvertoning.” Platini kondigde dan ook aan in beroep te gaan tegen de straf, gedreven door een „diep gevoel van verzet”. Zijn organisatie, Europese voetbalbond UEFA, schaarde zich achter de preses. De UEFA zag aan het begin van de avond nog geen reden de hoogste vicepresident, Spanjaard Angel Maria Villar, de taken van Platini over te laten nemen. Enkele uren later gebeurde dat toch. „Michel Platini is momenteel geschorst en hij zal zijn officiële taken niet vervullen zolang de schorsing duurt”, aldus de verklaring. (NRC)