‘Jongeren wacht massale sterfte door roken’

Een op de drie jonge mannen in China zal vroegtijdig komen te overlijden als gevolg van roken. Dit stelt een onderzoek, dat vandaag door het gezaghebbende Britse medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd. Er werkten zowel Chinese als Britse onderzoekers aan mee.

Twee op de drie Chinese jonge mannen van beneden de twintig roken al. De helft van hen zal door het roken onnodig vroeg overlijden, stellen de onderzoekers. In 2010 stierven er al een miljoen Chinezen door roken. Naar wordt aangenomen zal dat de komende 15 jaar toenemen tot twee miljoen per jaar. China is tegenwoordig de grootste sigarettenconsument ter wereld. Een op de drie sigaretten wereldwijd wordt in China opgerookt. Naar mate China welvarender is geworden, is ook het aantal rokers sterk toegenomen. (BBC)