Botsende culturen

Wereldwijd stormt het rond Uber, elk land reageert anders. Staan er straks meer sectoren op hun kop?

Uber raakt overal een gevoelige snaar. Er is geen land waar de taxi-app geen grote weerstand oproept. De razendsnelle opkomst en groei botst op allerlei manieren met wetten, bestaande taxibedrijven en nieuwe concurrenten. Met ruim 8 miljard dollar op de bank is de Amerikaanse onderneming in korte tijd uitgegroeid tot een controversieel bedrijf, dat volop problemen veroorzaakt en aandacht trekt van politiek en justitie.

Maar ook van tevreden passagiers en chauffeurs, die het snel binnenharkt. Behalve wereldwijde weerstand tegen Uber is er blijkbaar ook al jaren onvrede over ouderwetse taxi’s. Ubers technologie lost voor gebruikers ook een probleem óp.

En Uber is mogelijk een voorbode van wat er in nog veel meer industrieën staat te gebeuren. Het is een nieuw digitaal bedrijf dat slim gebruikmaakt van smartphones en zo een impopulaire, conservatieve, inefficiënte bedrijfstak aanvalt. Ondernemers en investeerders in Silicon Valley richten zich de laatste maanden steeds meer op zorg, energiebedrijven en banken. Ook daar kunnen Uber-achtige nieuwkomers een slag slaan, hopen ze.

Maar eerst moet Uber zelf nog de belofte waarmaken die zijn investeerders erin zien. De weerstand die het bedrijf oproept heeft overal een ander gezicht. De taxi-app heeft in elk land waar het actief is geheel eigen problemen – maar bijna overal komt de rechter eraan te pas.