Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

De Hooiwagen van Jeroen Bosch op reis

Na een verblijf van ruim 400 jaar in Spanje is het schilderij De Hooiwagen van schilder Jheronimus Bosch terug in Nederland. Het grote drieluik is vanaf morgen te zien in de tentoonstelling De ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel in Museum Boijmans van Beuningen. De Hooiwagen is een van de eerste schilderijen in de kunstgeschiedenis waarop alledaagse taferelen staan afgebeeld, Bosch schilderde het omstreeks 1516. De Spaanse koning Filips II kocht het drieluik in 1570 voor zijn privéverzameling. Het meesterwerk hangt normaal in het Prado-museum in Madrid.