Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Bendes hadden mol bij recherche

Agent aangehouden op verdenking van grootschalige verkoop informatie aan drugs- en motorbendes.

De politie heeft tien dagen geleden een ervaren politieagent van de Nationale Recherche aangehouden, omdat hij ervan wordt verdacht op grote schaal geheime opsporingsinformatie te hebben verkocht aan de onderwereld. De man zou jarenlang gevoelige inlichtingen aan internationale drugsorganisaties en criminele motorclubs hebben doorgespeeld.

Bij politie en Openbaar Ministerie wordt gesproken van „het grootste justitiële schandaal sinds de IRT-affaire” uit de jaren negentig. Toen bleek de politie zelf in drugs te handelen. In deze corruptiezaak heeft iemand uit het hart van de recherche stelselmatig de onderwereld geïnformeerd over lopende onderzoeken.

Actief in Oost-Brabant

Volgens justitiële bronnen opereerde de politieagent vooral in de regio Oost-Brabant. De agent heeft naar verluidt met grote frequentie vertrouwelijke inlichtingen verkocht aan grote drugsorganisaties die in Brabant actief zijn. De agent zou ook warme banden hebben onderhouden met de motorclubs No Surrender en Satudarah.

Een woordvoerster van het OM in Den Bosch bevestigt dat op 29 september een agent is aangehouden. „De man zit vast op verdenking van corruptie, plichtsverzuim en witwassen van crimineel geld.” Op 2 oktober is hij door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. De aanhouding is tot nu toe strikt geheim gehouden „in het belang van het onderzoek”, aldus het OM. De woordvoerster zegt dat „deze zaak nogal gevoelig ligt”. Er is ook een verdachte aangehouden die inlichtingen van de agent zou hebben gekocht.

Bij de politie en het OM is men erg geschrokken van deze corruptiezaak. De verdachte agent had namelijk de bevoegdheid zich inzage te verschaffen in álle grote landelijke rechercheonderzoeken. Juist bij drugsonderzoeken heeft de Nationale Recherche de laatste tijd regelmatig te kampen met het lekken van criminele inlichtingen. Rijksrecherche en politie onderzoeken nu welke informatie precies is gelekt. Als criminele info in handen is van de onderwereld kan dit levensgevaarlijke consequenties hebben voor bijvoorbeeld getuigen en infiltranten.

De computers van de agent zijn in beslag genomen. Bij de aanhouding en doorzoeking van zijn woning zou ook een groot geldbedrag in beslag zijn genomen. Het OM in Den Bosch wil niks zeggen over inbeslagnames. De Nationale Politie weigert elk commentaar. Het corruptieonderzoek staat onder leiding van het parket in Den Bosch.

Juist in Brabant hebben politie, OM, FIOD en openbaar bestuur de afgelopen jaren de krachten gebundeld in een speciale taskforce om de teelt en handel in wiet en de productie en handel in synthetische drugs tegen te gaan. Tot nu toe hebben die onderzoeken nauwelijks zichtbare resultaten opgeleverd. De drugshandel is onverminderd groot. Ook worden regelmatig bestuurders bedreigd. Deze zomer maakte justitie bekend een onderzoek naar de brandstichting die het gemeentehuis van Waalre in 2012 in de as legde te staken omdat het OM de zaak niet rond kreeg.

‘Meer agenten lekten informatie’

Onder de meer ervaren advocaten is al vele maanden bekend dat er in ieder geval één belangrijke mol was binnen de Nationale Politie. Volgens sommige van deze strafpleiters zijn er meer agenten die veel geld verdienen met het doorverkopen van politie-informatie. „Cliënten melden zich op kantoor en toonden regelmatig ongelooflijk vertrouwelijke politiestukken.”

Een speciaal team van rechercheurs is nu druk doende de schade aan onderzoeken te inventariseren. Bewijstechnisch is de zaak tegen de opgepakte rechercheur rond. Het gaat nu vooral om het beperken van de schade.

Het corruptieschandaal is een nieuwe tegenslag voor de Nationale Politie die toch al kampt met een haperende reorganisatie en aanhoudende klachten over de gebrekkige opsporing. Vorige week werd bekend dat de baas van de politie, korpschef Gerard Bouman, opstapt omdat hij zich niet meer in staat acht de reorganisatie vlot te trekken. De hoop was dat met een Nationale Politie en één nationale recherche de aanpak van georganiseerde misdaad juist beter zou gaan.

Door dit schandaal is de opsporing mogelijk voor langere tijd alleen maar bezig met het zoeken van lekken en het dichten van gaten.

Op dit moment is een speciale werkgroep onder leiding van de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen en de politiechef van Oost-Nederland, Stoffel Heijsman, bezig met het opstellen van een actieplan om de recherche te verbeteren. Minister Van der Steur (Justitie, VVD) heeft dat de Tweede Kamer toegezegd.