Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Even lunchpauze? Probeer de nieuwste Twitterhype: #extremephonepinching

Na de #spoorselfie en de #bearselfie duikt er wederom een ‘gevaarlijke’ hype op Twitter op: #extremephonepinching. Je pakt een dure telefoon en houdt hem boven een afgrond, een meer of een waterval. De enige regel: je mag hem alleen met duim en wijsvinger vasthouden.

Tijd voor lunchpauze? Heel goed. Dan wil je je wellicht wel wagen aan (naar het schijnt) de vreemdste hype van dit jaar op sociale media: #extremephonepinching.

Te doen: je pakt je dure telefoon en houdt hem boven een afgrond. Een zwembad. Een toilet. Of, vanaf de derde verdieping, boven de middentafel van NRC. De enige regel: je mag hem alleen met duim en wijsvinger vasthouden. Niet om geld in te zamelen voor een stichting of om aandacht te vragen voor een ziekte. Maar gewoon, omdat iedereen het doet. Zoals dat gaat op sociale media.

Volgens de Britse krant The Telegraph begon de hype bij het Amerikaanse artiestenduo Twenty One Pilots. Hun video is meer dan 300.000 keer bekeken.

#livingontheedge

Er bestaat online een duidelijke trend om ‘gevaarlijke’ dingen te doen en dat te delen (#yolo, #livingontheedge), zei social media-onderzoeker Thomas Boeschoten eerder in nrc.next, vergelijkbaar met de trend om foto’s van jezelf in allerlei situaties te maken (#selfie).

Daarbinnen bestaan verschillende hypes. Denk aan de spoorselfies, foto’s op sociale media van jongeren die poseerden op het spoor en waar ProRail expliciet voor waarschuwde. Of de #bearselfie, vorig jaar een korte hype in het Amerikaanse Sierra Nevada.

Nuttig? Niet echt. Maar boeiend is het wel. We maakten een selectie van de beelden.

Twitter avatar stuckinthecage jet is divergent my sister and i did #extremephonepinching at this big ass tower lol we’re tøp af http://t.co/4R7oF3DVIs


Ook bedrijven en tv-programma’s zien een mooi pr-moment in de hype.

Twitter avatar AxonPhone Axon Phone We’d never drop something this valuable. #AxonPhone #ExtremePhonePinching
https://t.co/aSzqeuaqRH

En natuurlijk probeerden we het zelf ook even.

Twitter avatar shdevoogt Sam de Voogt Ook bij @nrc doen we aan #extremephonepinching - boven de middentafel. Wat dat is? Dat lees je zo op nrc.nl http://t.co/V3IZLkCajK