Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Burgemeester Rome treedt af

Burgemeester Ignazio Marino van Rome heeft gisteren zijn functie neergelegd na een reeks schandalen. De genadeslag voor deze voormalige chirurg, die namens de linkse Democratische Partij de politiek in was gegaan, was de 20.000 euro die hij aan zakelijke maaltijden had gedeclareerd. Van ten minste een deel ervan is vastgesteld dat het om privédiners ging. Marino stond al lang onder druk wegens bestuurlijke incompetentie. Bovendien was het gemeenteapparaat (niet hijzelf) betrokken geraakt bij een enorm corruptieschandaal. Marino werd ook ambtsmisbruik verweten omdat hij parkeerbonnen niet betaalde. Het ontslag van Marino biedt mogelijk kansen voor de Vijfsterrenbeweging (M5S) van Beppe Grillo. Die partij is volgens opiniepeilingen nu kanshebber bij de verkiezingen in Rome volgend jaar. (NRC)