Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Over de haag

Binnenhofje verbouwen

Aan het Binnenhof is veel te doen over de aanstaande verbouwing van het complex. Die gaat zeker een half miljard euro kosten en zeker vijf jaar duren – en dus ruziën kabinet en Kamer over de vraag: hoe lang en hoe duur precies? Geen politicus die verantwoordelijk wil zijn voor deze noodzakelijke maar peperdure pimpbeurt van de parlementaire vergaderruimte. Tijdens de jaarlijkse begrotingsbehandeling benadrukte verantwoordelijk minister Blok (Wonen en Rijksdienst, VVD) gisteren nog maar eens dat bij de verbouwing „de euro’s zuinig en hoogstens één keer uitgegeven” moeten worden.

Wacht, dat is al gebeurd!

Maar nu wordt het verwarrend. Deze week werd ook bekend dat de Tweede Kamer reeds verbouwd ís. Sinds kort is er een „karakteristieke ronde vergaderzaal” aan toegevoegd, meldt een persbericht dat Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg naar alle politieke redacties liet versturen. Maar hé, die vergaderzaal staat er toch al sinds de vorige grote verbouwing, in 1992? Verderop in het persbericht volgt opheldering: het gaat om het Tweede Kamergebouw in Madurodam. Daar liepen ze een slordige 23 jaar achter.

Feestje? Liever niet

Aanleiding voor de uitbreiding in Madurodam: het tweehonderdjarig bestaan van de Staten-Generaal. Om dit heuglijke feit te vieren, houden de Eerste en Tweede Kamer volgende week vrijdag een Bijzondere Verenigde Vergadering – doorgaans voorbehouden aan Prinsjesdag en de inhuldiging van een nieuwe vorst. Naast de 225 Kamerleden wonen het kabinet, de koning en „hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland” de vergadering bij. Zanger Douwe Bob treedt op, fietskunstenaar Dez Maarssen laat een ‘breakdance op de fiets’ zien. Overigens zitten niet alle parlementariërs te wachten op een feestje. Bij veel fracties heerst irritatie over het late tijdstip waarop de viering bekend is gemaakt: zeg maar dag tegen dat geplande werkbezoek.